Τροποποίηση της νομοθεσίας για μετακλητούς εργάτες γης ζητά η ΕΘΕΑΣ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 12:38
Τροποποίηση της νομοθεσίας για μετακλητούς εργάτες γης ζητά η ΕΘΕΑΣ

H ΕΘΕΑΣ, με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την άμεση τροποποίηση της εφαρμοζόμενης ΚΥΑ για τη μετάκληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Στην επιστολή της η ΕΘΕΑΣ τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η έλλειψη εργατικών χεριών προκαλεί σημαντικές αυξήσεις στο εργατικό κόστος οι οποίες επηρεάζουν την τελική τιμή που φτάνει στα  Ελληνικά νοικοκυριά».

Υπογραμμίζει δε, το γεγονός ότι η εφαρμοζόμενη διαδικασία για την μετάκληση εργατικού δυναμικού με προκαθορισμό ορίων ανά Διοικητική Περιφέρεια της χώρας, «εκτός του ότι απέχει από τις πραγματικές ανάγκες, είναι στατική και δεν ακολουθεί τόσο τις αυξομειώσεις της παραγωγής καθώς και την αποχώρηση υφιστάμενου εργατικού δυναμικού σε άλλες χώρες κυρίως της ΕΕ».

Όπως υποστηρίζει η εφαρμοζόμενη διαδικασία με προκαθορισμό ορίων ανά Διοικητική Περιφέρεια της χώρας, εκτός του ότι απέχει από τις πραγματικές ανάγκες, είναι στατική και δεν ακολουθεί τόσο τις αυξομειώσεις της παραγωγής καθώς και την αποχώρηση υφιστάμενου εργατικού δυναμικού σε άλλες χώρες κυρίως της ΕΕ. Ως εκ τούτου ο εκ των προτέρων προσδιορισμός εργατών γης ανά περιφερειακή ενότητα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες για εργατικά χέρια ανά περιφέρεια.

Η ΕΘΕΑΣ ζητά την τροποποίηση της ΚΥΑ, αφού όπως τονίζει όσα προβλέπονται στο σημείο Β «Αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης ή αριθμού ζώων ανά εργαζόμενο» καθορίζουν με ασφάλεια τόσο την δυνατότητα όσο και τον αριθμό των εργατών που δύναται να κάνει μετάκληση κάθε αγρότης.