Τόλκας: 'Η πόλη μας να ξαναποκτήσει γέφυρες και δύναμη στο κέντρο των αποφάσεων'

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 11:51
Τόλκας: 'Η πόλη μας να ξαναποκτήσει γέφυρες και δύναμη στο κέντρο των αποφάσεων'

Η συνέντευξη του Υφυπουργού που δημοσιεύθηκε  το Σάββατο στη ΄Φωνή Ναούσης΄. Απαντάει στους επικριτές του και μιλάει για τα σχέδιά του στον τομέα του Υπουργείου του, αλλά και για το Nομό και τη Νάουσα

- Αγγελος Τόλκας για 2η φορά Υφυπουργός. Την πρώτη το 2011 Υφυπουργός Επικρατείας και σήμερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής. Το περιμένατε ότι θα αναλάβετε Υφυπουργός;

Aπ: Έχω μάθει να μπαίνω στη μάχη για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας στα δύσκολα, στην καρδιά της κρίσης, όχι στις εύκολες περιόδους και να υπερασπίζομαι τα αιτήματα των πολλών ανεξαρτήτως κόστους. Πάντοτε ήμουν υπέρ της προοδευτικής πορείας της χώρας και σε αυτή την κατεύθυνση έχω παραμείνει πιστός. Οι Υπουργικές θέσεις συνοδεύονται και με τις ανάλογες ευθύνες, καθώς εγώ δεν αντιμετωπίζω την πολιτική ευκαιριακά. Επίσης οι υπουργικές θέσεις έρχονται και παρέρχονται. Η επιλογή μου είναι να δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματα καθημερινότητας, στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτό θα κάνω και στην παρούσα συγκυρία.

- Mετά την «σύγκρουση» σας με τη Φώφη Γεννηματά τον Οκτώβριο του 2018 και την παραίτησή σας από τη θέση του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και την επιτροπή ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, βρεθήκατε στον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίον στο παρελθόν έχετε εκφράσει την αντίθεσή σας με την πολιτική που ακολουθεί. Ποιο ήταν το σημείο στο οποίο συγκλίνετε με το κυβερνών κόμμα και αποφασίσατε να πείτε το ναι;

Aπ: Η πολιτική απαιτεί αποφάσεις που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και όχι τις μικροκομματικές στρατηγικές. Η δική μου δύσκολη πολιτική επιλογή συνοδεύεται με το αντίστοιχο ρίσκο. Όμως είναι επιλογή ευθύνης μπροστά στο δίλλημα πρόοδος ή συντήρηση. Και δυστυχώς, παρά τις ιδανικές συνθήκες με τις οποίες ξεκίνησε, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει ακολουθήσει ένα δρόμο σύμπλευσης με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, αγνοώντας τους 212.000 πολίτες που απαίτησαν την προοδευτική κατεύθυνση. Και είχαμε βάλει πολλοί πλάτες για την προσπάθεια αυτή. Και προσωπικά στήριξα με όλες τις δυνάμεις μου το εγχείρημα. Πλέον οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν απογοητευμένοι από τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Σε αντίθετη κατεύθυνση, διαμορφώνεται ο μαζικός και ουσιαστικά προοδευτικός πολιτικός χώρος που εκφράζει τους πολίτες που αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και σε όσους τις στηρίζουν.

- Η υφυπουργοποίησή σας, τάραξε τα νερά, τόσο στο ΚΙΝΑΛ, όσο και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχετε να απαντήσετε;

Απ: Χρειάζεται στάση ευθύνης από όλους και αποφάσεις που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Έρχονται στιγμές που πρέπει να πάρεις αποφάσεις όχι ευχάριστες. Κάποιες φορές οι αποφάσεις αυτές μπορεί να φέρουν αντιδράσεις όμως πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπηρετούμε τις πολιτικές αρχές μας μας ειδικά όταν αποδεικνύεται ότι αυτές δεν υπηρετούνται.

- Αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Από τη θέση σας πώς πιστεύετε ότι θα βοηθήσετε;

Aπ: Η χώρα διαφαίνεται πως μπαίνει σε μια νέα περίοδο επανεκκίνησης, βγαίνοντας από τα μνημόνια, με νέες δυνατότητες να σχεδιάσουμε και εφαρμόσουμε πολιτικές που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, τα λαικά στρώματα και τους πολίτες που επλήγησαν από τα χρόνια της κρίσης. Αυτό απαιτεί μεγάλες εθνικές συναινέσεις. Το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνω είναι ιδιαίτερα κρίσιμο απαιτώντας αφοσίωση και υπεύθυνη στάση. Είναι ένα πόστο της φωτιάς και των υψηλών διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας μας. Από την πλευρά μου θα βάλω τα δυνατά μου ώστε αφενός να στηρίξουμε τους πολύπαθους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φθάνουν στη χώρα μας και αφετέρου να ενισχύσουμε την χώρα μας αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν βάλει πλάτη όλο αυτό το διάστημα.

- Η Νάουσα και η περιοχή της από το 2000 αντιμετωπίζει αλματώδη αύξηση της ανεργίας και οι νέοι πλέον αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Στους μήνες που θα είστε Υφυπουργός τι σκέφτεστε να πράξετε για να αντιστρέψετε αυτή την εικόνα;

Aπ.: Στην πόλη μας βιώνουμε την κρίση σχεδόν δέκα χρόνια πριν από ό,τι ολόκληρη η χώρα. Τα αίτια είναι γνωστά σε όλους. Άρα το πρόβλημα είναι ότι δεν αλλάξαμε προτεραιότητες. Ουσιαστικά έπρεπε και πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα γνωρίζαμε και άλλα να τα προσαρμόσουμε στη σημερινή εποχή. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι οφείλουμε σε αυτήν την λογική να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας που είναι σκληρή και δύσκολη. Προσωπικά το έκανα και το κάνω ακόμη και αν έχει κόστος πολλές φορές. Έως τον Οκτώβριο του 2019 που θα είναι οι εκλογές θέλω να βοηθήσω η πόλη μας να ξαναποκτήσει γέφυρες και δύναμη στο κέντρο των αποφάσεων ώστε να στηρίξουμε τις προτεραιότητες που συμφωνούμε για την ανάπτυξη του τόπου και την στήριξη στους συμπολίτες μας που το χρειάζονται. Και θα το κάνω.

- Επίσης τι προτίθεστε να κάνετε σε επίπεδο νομού;

Απ.: Σας θυμίζω ότι στην προηγούμενη θητεία μου είχα καταπιαστεί με όλα τα μεγάλα ζητήματα (τον κάθετο άξονα που κινδύνευε να απενταχτεί από χρηματοδότηση, το ηλεκτρονικό μουσείο της Βεργίνας, τη στήριξη των αγροτών έναντι παγιωμένων συμφερόντων με τις ανάλογες συγκρούσεις, την τροπολογία για την αγορά της Κουλούρας ώστε να μπορεί να φιλοξενεί δημόσιες υπηρεσίες και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, είχα αγωνιστεί και δεν είχε χαθεί ούτε μία θέση δημοσίου υπαλλήλου ειδικά στη Νάουσα). Δυστυχώς πολλά από αυτά δεν έχουν προχωρήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια ενώ άλλα πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό καθώς οι ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες έχουν αλλάξει. Ένα μικρό παράδειγμα είναι η αγορά της Κουλούρας. Όπως πρότεινα και στο περιφερειακό συμβούλιο πλέον εκεί δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τη μεταφορά του τελωνείου αλλά για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου κι ενός cluster αγροδιατροφικού τομέα με σύγχρονες, ποιοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Επομένως έχουμε μπροστά να ξαναπιάσουμε ζητήματα υποδομών, ανάπτυξης και κοινωνικών δομών και από τη θέση μου, αφουγκραζόμενος την κοινωνία της Ημαθίας θα δώσω μάχη για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.

- Αν βάζατε υποψηφιότητα για Δήμαρχος και είχατε εκλεγεί πριν από 10 – 15 χρόνια, ποιά έργα θα ήταν πρώτης προτεραιότητας για εσάς και τι θα αλλάζατε από αυτά που έχουν ήδη γίνει και δρομολογηθεί;

Απ: Πιστεύω ότι η Νάουσα έχει τις δυνατότητες να ακολουθήσει έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να στηρίξει όσους έχουμε επιλέξει να ζήσουμε εδώ. Οι μεγάλες και πολλές ιδιοκτησίες, τα ακίνητα και οι δομές που έχει ο δήμος μπορούν να γίνουν ατμομηχανή της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων για νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό και αγροτικό τομέα. Αλλά ακόμη και στον κρίσιμο τομέα της τεχνολογίας μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα και ειδικά στην εφαρμογή της στο κομμάτι της γεωργίας. Αυτό που μας κράτησε και μας κρατά πίσω είναι οι υποδομές και κυρίως η ολοκλήρωση της σύνδεσης με την Εγνατία και η ολοκλήρωση ποιοτικής και γρήγορης σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη. Χρειάζονται όμως και συνέργειες όπως για παράδειγμα με τα γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Καιμάκτσαλαν. Ή συνέργειες με δήμους ώστε να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν που θα φέρει κόσμο στην περιοχή μας. Τέλος υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, παιδείας και αλληλεγγύης για όλους.

- Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να “κατεβάσει” δικό του υποψήφιο ή υποψήφια στις Δημοτικές εκλογές στη Νάουσα;

Aπ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ο κύριος κομματικός πόλος του προοδευτικού χώρου, αυτός που αποδεικνύει την μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα και έχει απευθύνει μέσω του πρωθυπουργού το κάλεσμα των ευρύτερων δυνάμεων. Αυτός ο πολιτικός στόχος είναι ο κρίσιμος και μπορεί να βάλει τις προοδευτικές προτεραιότητες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εξάλλου αυτό ήταν και είναι το δικό μου πρόταγμα. Οι προοδευτικές συγκλίσεις. Προηγούνται λοιπόν οι πολιτικές και ακολουθούν τα πρόσωπα και φυσικά οι επιλογές που μπορούν να κάνουν πιο ισχυρό το προοδευτικό μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες.

- Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο Αγγελος Τόλκας θα είναι υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και τι θα απαντούσατε στην περίπτωση που σας γινότανε πρόταση να συμπεριληφθείτε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ;

Aπ: Με πάσα ειλικρίνεια, εάν στόχευα μόνο σε θέση ή καρέκλα πραγματικά θα περίμενε κανείς να πάω στη Νέα Δημοκρατία η οποία υποτίθεται δημοσκοπικά ότι διεκδικεί τη διακυβέρνηση. Είμαι κεντροαριστερός και σοσιαλδημοκράτης. Δίνω την μάχη της επαναδημιουργίας και επανασυσπείρωσης του προοδευτικού κόσμου με τη συγκρότηση ενός ισχυρού πολιτικού πόλου όπως πάντα υπήρχε στη χώρα και με ακόμη πιο προοδευτικές επιλογές. Γιατί το ζητούμενο είναι να εκφράζεται η κοινωνία του μόχθου, οι άνθρωποι της προόδου και των λαϊκών αιτημάτων, όχι τα συμφέροντα των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ. Την επιλογή μου λοιπόν την έχω κάνει και καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να πορευτούμε μαζί για τα προτάγματα αυτά.