Το ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Μπλιάτκα στην 'Οικονομική Επιθεώρηση': Η επάνοδος της Νάουσας

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 12:20
Το ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Μπλιάτκα στην 'Οικονομική Επιθεώρηση': Η επάνοδος της Νάουσας

Στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής μετάβασης και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, το καθαρό  περιβάλλον, η φυσική ομορφιά , το πράσινο , το νερό μαζί με την μεγάλη ιστορική κληρονομιά,  μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα ενός τόπου.

Τούτο ισχύει σε εντυπωσιακό βαθμό για   μια από τις «καλλονές» της κεντρικής Μακεδονίας την ηρωϊκή πόλη της Νάουσας (τίτλο που επίσημα κατέχει με διάταγμα από το 1955 για την μαρτυρική της  επανάσταση το 1822 και το  Ολοκαύτωμα) η οποία έζησε με δραματικό τρόπο την οικονομική κρίση και την αποβιομηχάνιση από τη δεκαετία του 1990 και τώρα όπως φαίνεται έχει ξανά την ευκαιρία της .

Με μια ώρα οδήγησης από τη Θεσσαλονίκη (90 χιλιόμετρα) φτάνεις στις   εύφορες ανατολικές πλαγιές του Βερμίου   όπου  Νάουσα δεσπόζει πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας με το καταπράσινο πάρκο της και το άλσος του Αγίου Νικολάου με τα  τεράστια πλατάνια και τις πηγές

Ειδικά το πάρκο στο κέντρο της πόλης δίπλα στο ποτάμι Αράπιτσα που την διασχίζει,  είναι συνδεδεμένο με τον χώρο θυσίας του 1822 και σήμερα  με τη λίμνη του, τον πλούσιο ανθόκηπο, τους  κύκνους, τις πάπιες, τους σκίουρους  και τα ψάρια και επιβλητική θέα στον κάμπο, είναι ένα μέρος το οποίο πρόσφατα επιβραβεύτηκε με μια σπουδαία ευρωπαϊκής διάστασης αναγνώριση: Εντάχθηκε στην  Ευρωπαϊκή Διαδρομή  Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG) ως πλήρες μέλος . Η διάκριση αυτή έγινε έπειτα από πολλές ώρες εργασίας και προσπάθειας του τομέα πρασίνου του Δήμου της πόλης  

Το  Δημοτικό Πάρκο Νάουσας , μάλιστα, είναι το πρώτο πλήρες μέλος – Ιστορικό Πάρκο της Ελλάδας, που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή  Ιστορικών Κήπων, γεγονός που  μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό έναυσμα για τη διεθνή προβολή ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Η στενή συνεργασία της Νάουσας  με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας,  με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία είναι πια ένα από το επόμενα στοιχήματα του δήμου αλλά  και των ανθρώπων του πολιτισμού του τουρισμού και του επιχειρηματικού κόσμου. Έχουν τη δυνατότητα δικτύωσης και συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

Τα επόμενα βήματα μπορεί να είναι ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου και   αξιοποίησης χρηματοδοτικών "εργαλείων.  Εξάλλου το ενδιαφέρον για τη Νάουσα δεν εξαντλείται στα δυο μέρη φυσικής ομορφιάς που αναφέραμε.

Δύο χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα, μέσα σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Νυμφαίου Μίεζας, μέρος της ευρύτερης αρχαιολογικής περιοχής που περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και το Γυμνάσιον, η οποία έχει ταυτιστεί με τη Σχολή του Αριστοτέλη. Το 1987 η Νάουσα ανακηρύχθηκε Διεθνής Πόλη Οίνου και Αμπέλου.

  Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Οκτώβριο 2020. Φορέας διαχείρισης της Διαδρομής είναι το δίκτυο ERHG - European Route of Historic Gardens.