Το 97% όλων μας πλένει τα χέρια του λάθος-Δείτε τι (δεν) κάνουμε…

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 09:34
Το 97% όλων μας πλένει τα χέρια του λάθος-Δείτε τι (δεν) κάνουμε…

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας, αλλά εξακολουθούμε να μην έχουμε ιδέα για το πώς αυτό γίνεται με σωστά και αποτελεσματικά.

Διότι σύμφωνα με μια έρευνα, στο 97% των περιπτώσεων, πλένουμε τα χέρια μας με λάθος τρόπο!

Πρόκειται για μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Σε αυτήν συμμετείχαν 383 εθελοντές που «εξετάστηκαν» σε περιβάλλον δοκιμαστικής κουζίνας. Όταν τους είπαν να πλύνουν τα χέρια τους, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν αφιέρωσε πάνω από 20 δευτερόλεπτα σε αυτό. Εν τω μεταξύ, αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος πλύσης των χεριών που συνιστά το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πολλοί από συμμετέχοντες, επίσης, δεν στέγνωσαν τα χέρια τους με καθαρή πετσέτα.

Αρχικά, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μαγειρεύουν και να χειρίζονται ωμό κρέας.

Επειδή δεν έπλεναν σωστά τα χέρια τους, οι εθελοντές μετέφεραν δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια σε βάζα με μπαχαρικά στο 48% των περιπτώσεων, στο ψυγείο στο 11% των περιπτώσεων και στις σαλάτες στο 5% των περιπτώσεων.

Όσοι δεν πλένουν τα χέρια τους με τον σωστό τρόπο, κινδυνεύουν να διαδώσουν επιβλαβή μικρόβια σε ό,τι αγγίζουν, κάνοντας τους εαυτούς τους και αυτούς με τους οποίους ζουν στον ίδιο χώρο πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως γαστρεντερικές παθήσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Σύμφωνα με το CDC, πρέπει να τρίψετε τα χέρια σας με σαπουνόνερο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να απαλλαγείτε από επιβλαβή βακτήρια. Και αν το μπάνιο, ή η κουζίνα σας, δεν έχει καθαρή πετσέτα για να στεγνώσετε τα χέρια σας, είναι προτιμότερο να τα αφήστε να στεγνώσουν στον αέρα.

iatropedia.gr