Το 3ο Γυμνάσιο γνώρισε τη βιομηχανική κληρονομία της Νάουσας μέσω του ΚΠΕ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 12:10
Το 3ο Γυμνάσιο γνώρισε τη βιομηχανική κληρονομία της Νάουσας μέσω του ΚΠΕ

Τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές/τριες του 3ουΓυμνασίου μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Νάουσας. Η ομάδα των παιδιών ενημερώθηκε για τις απαρχές της βιομηχανίας στην πόλη και για τους λόγους που επέτρεψαν την άνθησή της. Επίσης συνειδητοποίησαν τη σημασία του νερού της Αράπιτσας που διασχίζει την πόλη, του «λευκού άνθρακα» όπως ονομάστηκε για να τονιστεί η αξία του.

            Ακολουθώντας τη ροή του ποταμού, γνώρισαν τις πιο σημαντικές βιομηχανίες, πληροφορήθηκαν για τα προϊόντα που παρήγαγαν και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν αλλά και για θέματα όπως οι εργασιακές συνθήκες και η αρχιτεκτονική των κτιρίων που στέγαζαν τα βιομηχανικά συγκροτήματα. Τέλος, προβληματίστηκαν για την εγκατάλειψη των βιομηχανιών και τον επακόλουθο μαρασμό της περιοχής.

            Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σ΄ έναν πρώην σουσαμόμυλο (το κτίριο του συλλόγου «Γενίτσαροι και Μπούλες») και σ΄ έναν πρώην βιομηχανικό χώρο (αυτόν της ΕΡΙΑ και ΒΕΤΛΑΝΣ) που αποτελούν παραδείγματα επανάχρησης, στοιχείο που μας αφήνει να αισιοδοξούμε ότι όλα αυτά τα κτίρια της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας της Νάουσας θα βρουν τρόπου να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών.