Τι έγινε επί προεδρίας της Λαζαρίδου στη ΔΕΥΑΝ  ( Μάρτιο του 2017 έως σήμερα)

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 10:47
Τι έγινε επί προεδρίας της Λαζαρίδου στη ΔΕΥΑΝ   ( Μάρτιο του 2017 έως  σήμερα)

- Ένα από τα σημαντικότερα ήταν να βάλουμε νερό στο νέο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, που φαινόταν ακατόρθωτο, να πρεσαριστούν και να δοκιμαστούν οι αγωγοί. Έπειτα από δύο μεγάλες βλάβες στον κεντρικό αγωγό (οδό Σωφρονίου και Γκαρνέτα με Παύλου Μελά) και την επιδιόρθωση τους από το προσωπικό της ΔΕΥΑΝ, μπορούμε να πούμε πλέον ότι το νέο δίκτυο ύδρευσης αντέχει.

Το νέο δίκτυο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1994 και οι εργασίες του τελείωσαν το 2000, χωρίς να ολοκληρωθεί στο 100%. Τμήμα του μπορεί όμως να μπει σε λειτουργία. Ήδη το προσωπικό της υπηρεσίας έχει θέσει σε λειτουργία μία μικρή περιοχή στο «Φόρο». Κατορθώσαμε η ΔΕΥΑΝ να επιχορηγηθεί από το Υπουργ. Εσωτερικών με το ποσό των 200.000 ευρώ για τη λειτουργία του νέου δικτύου ώστε οι κάτοικοι να πίνουν νερό από σωληνώσεις του νέου δικτύου, αλλά και για την κατάργηση του παλιού, με κύριο στόχο την μείωση των βλαβών στο παμπάλαιο πλέον δίκτυο. - Ήδη έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός προϋπ. 60.000€, με χρήματα από ίδιους πόρους, για την κατασκευή φρεατίων και ιδιωτικών συνδέσεων με το νέο δίκτυο στο κέντρο της πόλης, σε οδούς πέριξ της πλατείας Καρατάσου που μέχρι σήμερα δεν είχαν κατασκευαστεί. - Εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και δε θα επιβαρύνει καθόλου το ταμείο της ΔΕΥΑΝ, το έργο μεταφοράς νερού από το Γιαννακοχώρι στη Μαρίνα με αγωγό που θα μεταφέρει μόνο το νερό της υπερχείλισης από τη δεξαμενή του Γιαννακοχωρίου, το οποίο τους χειμερινούς κυρίως μήνες που δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπερχειλίζει και χάνεται μέσα στους αύλακες. Σκοπός του έργου η εκμετάλλευση του νερού που χάνεται ώστε να μειωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στην πομόνα της Μαρίνας. Επειδή έχουν αναφερθεί πολλές φορές οι κάτοικοι του Γιαννακοχωρίου αλλά και ο πρόεδρος της Κοινότητας, σε έναν αγωγό που κατασκευάστηκε από τη Νομαρχία περίπου το έτος 1985 και μετέφερε νερό από τρείς πηγές που βρίσκονται μεταξύ Γιαννακοχωρίου-Ροδοχωρίου στη δεξαμενή της Μαρίνας, Θα ήθελα να ενημερώσω ότι έγινε προσπάθεια ο αγωγός αυτός να τεθεί ξανά σε λειτουργία αλλά διαπιστώθηκε ότι οι πηγές αυτές έχουν στερέψει. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που ο αγωγός αυτός δεν λειτουργεί σχεδόν από το έτος 1995.

- Νέα υδατοδεξαμενή στην Τ.Κ.Επισκοπής, προϋπ.περίπου 100.000€ που ήδη κατασκευάζεται.

-Το μεγάλο έργο που αφορά τους κεντρικούς εξωτερικούς αποχετευτικούς αγωγούς των πεδινών οικισμών (Κοπανός, Επισκοπή, Αγγελοχώρι, Πολυπλάτανος, Χαρίεσσα) προϋπ.5.499.492 €. Εχει υπογραφτεί η σύμβαση στις 5 Απριλίου και θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του. Επίσης, το υποέργο “Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων των πεδινών οικισμών”, προϋπ. 3.266.045 €. Δημοπρατήθηκε και βρίσκεται στο στάδιο ανάδειξης αναδόχου.

- Άλλα δύο έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2018, είναι η κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού 4.540,0μ από την περιοχή της Μεταμόρφωσης έως την υφιστάμενη δεξαμενή του Ροδοχωρίου και δικτύου μεταφοράς νερού 5.222,0μ με σκοπό την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του εξωτερικού υδραγωγείου της Τ.Κ.Κοπανού και της Τ.Κ.Χαρίεσσας. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι 833.171€. Το έργο του Κοπανού και της Χαρίεσσας έχει πάρει προέγκριση δημοπράτησης και θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα ενώ για το έργο του Ροδοχωρίου αναμένεται η προέγκριση δημοπράτησης.

- Η ΔΕΥΑΝ κατάφερε να επιχορηγηθεί με 250.000 € από το Υπ. Εσωτερικών, για την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων στην περιοχή του γηπέδου. -Στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” έχουν κατατεθεί 3 μελέτες για: α)το νέο διυλιστήριο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου για την καταπολέμηση της θολότητας του νερού τις μέρες έντονης βροχόπτωσης και επιβαρύνει χρόνια τους κατοίκους της Νάουσας, β) το εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Άνω Ζερβοχωρίου και γ) η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της Νάουσας στην περιοχή της Στράντζας. Για τα τρία αυτά έργα αναμένεται η έγκριση τους.

- Ενα σημαντικό έργο,ήταν το οικονομικό συμμάζεμα της ΔΕΥΑΝ. Έργο που δεν φαίνεται καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές είναι ακόμα υψηλές και αγγίζουν τις 400.000 €. Καταφέραμε μέσα σε ενάμιση χρόνο (Απρίλιος 2017- Νοέμβριος 2018) να αποπληρώσουμε παλιές οφειλές περίπου 300.000 € πέραν των λειτουργικών δαπανών. Στόχος μας παραμένει να μειωθεί ακόμα περισσότερο η “ψαλίδα”, κινούμενοι προς την είσπραξη των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΝ ώστε να αποκτήσει τον χαρακτήρα μιας απόλυτα υγιούς επιχείρησης και να φανεί συνεπής στις απαιτήσεις των δημοτών για προγραμματισμό και υλοποίηση ακόμα περισσότερων έργων.