ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 10:57
ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ

Του κ. Νίκου Κασάπη 

«Την αξία σου αν θέλεις να χαρείς, πρέπει ν΄ αποδώσεις αξία στον κόσμο.»

J. W. GOETHE Ορισμένοι συνδημότες μου πιθανόν να πιστεύουν ότι επικροτώ τις απόψεις, τις μεθόδους και τις ενέργειες του κ. Κουτσογιάννη, ο οποίος, ως Δήμαρχος, έκανε και κάνει την όποια προσπάθεια με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από αυτά που είχαμε προκαθορίσει. Έτσι, νιώθω την υποχρέωση να σας πληροφορήσω σχετικά, να εκφράσω τις απόψεις μου, και να διαχωρίσω τη θέση μου. Σας γνωρίζω ότι δεν μετείχα ούτε μετέχω, με καμία επίσημη ή κεκαλυμμένη ιδιότητα, στον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής. Επίσης, δεν επιδίωξα την οποιαδήποτε ανάμειξη μου στα δημοτικά δρώμενα μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014, επειδή προγραμματισμένα δεν επιθυμούσα.

Το μόνο που ήθελα συμμετέχοντας προεκλογικά στη δημιουργία της κίνησης και προβάλλοντας τον κ. Κουτσογιάννη ως υποψήφιο Δήμαρχο αυτής, ήταν η εφαρμογή αρχών και μεθόδων για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Κύριος βέβαια στόχος μας ήταν να εκλεγούμε πρώτοι, όπως επιθυμεί και επιδιώκει κάθε αγωνιζόμενος. Αποκλειστικός όμως σκοπός μας, για τον οποίο δημιουργήσαμε την κίνηση, ήταν να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες. Την κοινή μας αυτή φιλοδοξία ο κ. Κουτσογιάννης την άλλαξε, όπως έγινε αντιληπτό εκ των υστέρων από τη μετεκλογική συμπεριφορά του. Δυστυχώς δεν έγινε καμία προσπάθεια για την αξιοποίηση του «κοινωνικού κεφαλαίου», που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας μας, όπως είχαμε σχεδιάσει. Επίσης, δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια για την βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας του αστικού και περιαστικού χώρου, όπως και της δημιουργίας μιας πιο συνεκτικής, υπεύθυνης και αλληλέγγυας κοινωνίας, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, αν θέλουμε να ευελπιστούμε για έργα διαχρονικά.

Για όλα αυτά εγώ στήριξα τον κ. Κουτσογιάννη, αλλά πιστεύω ότι συνειδητά τα απεμπόλησε, κάτι που δυστυχώς δεν ήταν από μένα προβλέψιμο. Έτσι όλη την ευθύνη για την αλλαγή των σχεδίων την ανέλαβε αποκλειστικά ο Δήμαρχος, τον οποίο και χαρακτηρίζει η σημερινή κατάσταση του Δήμου μας, όπως ο κάθε ένας μας την εκλαμβάνει και την αξιολογεί. Μερικοί θεωρούν ότι η προεκλογική στήριξη της τωρινής δημοτικής αρχής και η επιλογή ιδιαίτερα του Δημάρχου ήταν «λάθος», δεδομένης της απειρίας του, λόγω και του νεαρού της ηλικίας, παρά του ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι εκείνοι που τότε εξυμνούσαν το εγχείρημα. Θεωρώ ότι η απειρία των νεαρών ενηλίκων, αν και θεωρείται από μερικούς μειονέκτημα, όταν συνδυάζεται με ικανότητες συνεργασίας, διαβούλευσης και δημιουργικής επικοινωνίας με τους δημότες μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, επειδή αυτή ακριβώς είναι που πολλούς από αυτούς τους απομακρύνει από κακές συνήθειες και δεσμεύσεις του παρελθόντος. Επιπλέον, με την έντονη ενεργητικότητα που διαθέτουν, τον ενθουσιασμό, τις γνώσεις και τις σύγχρονες αντιλήψεις, έχουν σήμερα περισσότερες δυνατότητες από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες που λανθασμένα, πολλές φορές, τους θεωρούμε a priori πεπειραμένους.

Σε τελική ανάλυση, το μέλλον ανήκει κυρίως στους νέους και συνεπώς αυτοί δικαιούνται πρωτίστως να έχουν τη δυνατότητα να το διαμορφώνουν. Σίγουρα η εμπειρία βοηθάει, κυρίως όμως συμβουλευτικά, αλλά δεν αποτελεί με κανένα τρόπο την κινητήριο δύναμη της προόδου των κοινωνιών. Οι κοινωνίες που περιορίζονται μόνο στην εμπειρία είναι στάσιμες και το μέλλον τους είναι σίγουρο ότι δεν θα διαφέρει από το παρελθόν τους. Έτσι μπορεί να μην είμαι ικανοποιημένος με τη σημερινή κατάσταση, αλλά θεωρώ επωφελή την προσπάθεια που κάναμε, να ενθαρρύνουμε δηλαδή νεαρούς ενήλικες να ασχοληθούν με τα κοινά του δήμου μας, έξω από κομματικές εξαρτήσεις, ενώ από μόνοι τους δεν το τολμούσαν.

Γενικά οι νέοι φέρνουν τη διάθεση της αλλαγής, γι΄αυτό και τους στηρίξαμε, με την πεποίθηση ότι δημιουργούμε προϋποθέσεις να ασχοληθεί με τα κοινά όχι μόνο μεγαλύτερος αριθμός δημοτών, αλλά και το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας μας. Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζητούσε διαφοροποίηση στα δημοτικά δρώμενα, χωρίς όμως να διαφαινόταν κάποια εξωκομματική προσπάθεια. Έτσι πήραμε την πρωτοβουλία θεωρώντας ότι μια καλοπροαίρετη, ανιδιοτελής και «καινοτόμος» προσπάθεια άξιζε περισσότερο από την απουσία προσπάθειας. Δυστυχώς, η σημερινή Δημοτική αρχή επέλεξε να λειτουργήσει εγκλωβισμένη στα πρότυπα του παρελθόντος, σε πλαίσια νεωτερικού παλαιοκομματισμού. Πρέπει να το καταλάβουν οι ασχολούμενοι με τα κοινά, ότι έχουμε ανάγκη από δημοτικούς άρχοντες και συνεργάτες, που να αποτελούν πρότυπα μίμησης και να πιστεύουν σε ένα νέο μοντέλο θεώρησης πραγμάτων και δημιουργικών ενεργειών, χωρίς να κουβαλούν εξαρτήσεις από το παρελθόν. Αυτοί πρώτοι πρέπει να αποτελούν την αλλαγή που θέλουν να δουν και στους δημότες.

Πρέπει να γνωρίζουν όσοι φιλοδοξούν να ηγούνται, ότι μπορεί κάποιος μόνος του να καταφέρει λίγα ή περισσότερα, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε σχεδόν τα πάντα και έχουν υποχρέωση να το προσπαθούν. Έτσι μόνο μπορεί να παραχθεί πρωτοποριακό έργο και να δημιουργηθούν οι δυναμικές εκείνες που θα βοηθήσουν να αναδειχθεί ο Δήμος μας αντάξιος και της ιστορίας του και των φυσικών του πλεονεκτημάτων. Αποδέχομαι ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν αποτυχημένο σε σχέση με αυτό που επιθυμούσα, αλλά η ιστορία διδάσκει, ότι γενικά οι «νεοτερισμοί» μπορεί να μην έχουν πάντοτε άμεσα θετικά αποτελέσματα, ανοίγουν όμως καινούργιους ορίζοντες. Πάντοτε χειροκροτούμε τις επιτυχίες, αλλά μας διδάσκουν κυρίως οι αποτυχίες. Έτσι πορεύονται και προοδεύουν οι επιστήμες, έτσι πορεύονται και εξελίσσονται εδώ και αιώνες και οι κοινωνίες. Σήμερα παρά τη στασιμότητα θέλω να είμαι αισιόδοξος, ότι στο άμεσο μέλλον θα καταφέρουμε όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, που θα μας ξαναφέρει την πίστη, την ελπίδα και τη χαρά, επειδή και το μπορούμε και το έχουμε ανάγκη, αλλά και το δικαιούμαστε ως προοδευτική κοινωνία.

ΕΠΙΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 1. Κύριε Κουτσογιάννη προσωπικά με απογοητεύσατε. Αν και νέος, εργατικός, ευφυής, με αρκετές ικανότητες, δεν μπορέσατε να κερδίσετε τον σεβασμό και την αγάπη ακόμη και του κόσμου που την πρώτη Κυριακή σας ψήφισε, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να κερδίσετε την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών. Δεν είχατε ούτε την ψυχή ούτε τα αισθήματα που οφείλατε απέναντι στους δημότες, για να μπορέσετε να ανταποδώσετε την αγάπη και την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν. Ο «καλός» Δήμαρχος δεν αρκεί να έχει μόνο ορθολογικό ρεαλισμό, αλλά οφείλει, για ουσιαστικούς λόγους, να αναπτύσσει και να διατηρεί και συναισθηματικές σχέσεις με τους δημότες του. Επίσης, δεν κατορθώσατε να κάνετε την υπέρβαση και να ξεφύγετε από την πεπατημένη, όπως ήταν ο αποκλειστικός σκοπός της κίνησης μας. Λυπάμαι που χαρακτηρισμοί μεγάλου μέρους των δημοτών δεν είναι κολακευτικοί για σας. Κρίμα! Σκεφτείτε ότι η υπεροψία συχνά δεν μας επιτρέπει να διακρίνουμε πολλά ουσιώδη. Η θέση ποτέ δεν καταξιώνει τον άνθρωπο που την κατέχει, η προσωπικότητα του καταξιώνει τη θέση. Η κριτική μου δεν έχει κακή σκοπιμότητα και νομίζω ότι είναι και μέσα στα πλαίσια της δικής σας επιθυμίας, που μου την εκφράσατε προεκλογικά με το: «θέλω να με συμβουλεύεις και αν χρειαστεί να μου τραβάς και το αυτί». Εύχομαι να έχετε θετική σκέψη, ώστε τουλάχιστον οι μελλοντικές αποφάσεις σας να είναι καλές.

2.Θέλω να ζητήσω συγνώμη ιδιαίτερα από εκείνους, οι οποίοι επηρεάσθηκαν θετικά από τη στήριξη που προεκλογικά έδωσα στον κ. Κουτσογιάννη - με αποκορύφωμα να τον προλογίσω στην κύρια προεκλογική συγκέντρωση του Μαΐου 2014 - αλλά δυστυχώς η δημαρχιακή του Θητεία τους απογοήτευσε. Θέλω επίσης να τους πω ότι και εγώ εξεπλάγην από την μετεκλογική αλλαγή, όχι μόνον των θέσεων, αλλά και της γενικότερης συμπεριφοράς του.

3.Η τοποθέτηση μου αυτή είναι η μόνη που με εκφράζει και δεν έχω σχέση με όποιες άλλες απόψεις διατυπώθηκαν ή με κριτικές που έγιναν στη δημοτική αρχή κατά το παρελθόν. Θεώρησα σκόπιμο να την κάνω προς το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής, για να έχω όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Οι θέσεις μου δε αυτές δεν αποτελούν με κανένα τρόπο πρόθεση στήριξης ή αποτροπής στήριξης οποιοδήποτε υποψηφίου στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, απλώς η υπευθυνότητα, το ήθος, η αξιοπρέπεια, και ο σεβασμός στους συνδημότες, μου επέβαλλαν να τις δημοσιοποιήσω.