θέλουμε ή δεν θέλουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 10:21
θέλουμε ή δεν θέλουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Από ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ του Νίκου Φιλλιπίδη

Πριν από μερικές ημέρες μια από τις μεγάλες τράπεζες της χώρας χρειάστηκε να εκδώσει σε λίγε ώρες πάνω από 1.000 εγγυητικές επιστολές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή εταιρειών σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ίδια τράπεζα, η Eurobank, εκτιμά ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις στην ενέργεια για τους επόμενους μήνες ξεπερνούν τα 12,4 δισ. ευρώ. Ο κλάδος είναι πλέον μακράν ο πιο «καυτός» της ελληνικής οικονομίας, σε επενδύσει κάθε είδου, από δίκτυα και αποθήκευση, μέχρι ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και επενδύσεις σε συμβατικότερες τεχνολογίςε όπως σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ολα αυτά γίνονται ταυτόχρονα, σε μια οικονομία που διψά για φτηνή ενέργεια.

Θα περίμενε κανείς ότι μπροστά στην ορμή που παρατηρείται, θα είχε ένα κράτος που θα προσπαθούσε, αν όχι να τρέξει τον χορό, τουλάχιστον να ακολουθήσει. Ει μάτην. «Τσάμπα» καθυστερήσει λόγω ελλείψεων σε θεσμικό πλαίσιο (αποθήκευση ενέργειας, θαλάσσια αιολικά), αλλά και «πανάκριβα» από πλευρά κόστου εμπόδια στην ανάπτυξη δρομολογημένων επενδύσεων αιολικών και φωτοβολτάϊκών πάρκων. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι το επίσημο κράτος, με όλες τις μορφές του, προσχωρεί σε στερεοτυπικές αντιλήψεις που υπάρχουν σε ένα μικρό κομμάτι της κοινωνία, ότι η ανεμογεννήτρια ή το ηλιακό πάνελ βλάπτει το περιβάλλον. Είναι η ίδια ομάδα ανθρώπων, που δηλώνουν προοδευτικοί, αλλά «λατρεύουν» τον λιγνίτη και ας καταστρέφει αποδεδειγμένα περιβαλλοντικά ολόκληρες περιοχές.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά δεν γίνονται απλά ξεκάθαρα, με μια απόφαση ή με έναν νόμο που θα απαγορεύει γενικώς αυτές τις επενδύσει ή θα τι επιτρέπει. Ούτε καν με την επίσπευση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Γίνεται με τον πλέον δαπανηρό και αποκρουστικό τρόπο για έναν επενδυτή, μέσω της γραφειοκρατίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να μην κάνει τίποτα, είναι να βρει ένα ωραίο περιτύλιγμα δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος. Βάζεις μπροστά εντυπωσιακούς τίτλους, όπως «Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες» και αρχίζεις να αποκλείεις γενικώς περιοχές από την ανάπτυξη ΑΠΕ. Ερχονται και εκλογές, εθνικές και περιφερειακές και μόλις οι ψηφοφόροι πιέσουν, οι πολιτικοί νιώθουν καθήκον τους να μπλοκάρουν. Φτάνουν μάλιστα σε τέτοιο μέγεθος όλες αυτές οι οριζόντιες απαγορεύσεις που οδηγούν σε αποκλεισμό από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας. Θα ήταν πιο τίμιο, να πούνε ξεκάθαρα: Δεν θέλουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΓιώργςο Περιστέρη, το είχε πει ξεκάθαρα. «Τα αιολικά έχουν τεθεί υπό διωγμό» τόνισε, ενώ δεν δίστασε να πει ευθέως ότι την τοπική αυτοδιοίκηση δεν την ενοχλεί η μόνιμη αυθαίρετη δόμηση όπω στα ρέματα, η καταπάτηση των δασών,
αλλά την ενοχλεί η ανεμογεννήτρια.

Ολα αυτά γίνονται τη στιγμή που παράγεται ήδη πάμφθηνη ενέργεια από τις εγκατεστημένες ΑΠΕ που φτάνουν τα 10 GW, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μειωμένη δαπάνη ενέργειας , ακόμα και σε περίοδο στρεβλώσεων όπως η τωρινή. Και βρίσκονται υπό σχεδίαση ή κατασκευή άλλα 10 GW. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει άμεσα το κράτο είναι εάν τα θέλει. Δεν πορεί να επικοινωνούν οι πολιτικοί ότι θα εξάγουμε ενέργεια στη Γερμανία και την Αυστρία και να μην μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα παραχθεί άφθονη φθηνή ενέργεια με ασφάλεια εγχωρίως.