Tα ακριβά γούστα των καθηγητών ανεβάζουν το κόστος στις σχολικές εκδρομές…

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 12:53
Tα ακριβά γούστα των  καθηγητών ανεβάζουν το κόστος στις σχολικές εκδρομές…

Από το omorfa taxidia

Έφτασαν στα χέρια μας κάποιες προκηρύξεις που εκδίδουν τα σχολεία, αναζητώντας προσφορές για τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές τους. Θα περίμενε κάνεις πως οι καθηγητές που συντάσσουν αυτές τις προκηρύξεις, θα έκαναν το παν για να μειώσουν το κόστος της εκδρομής, καθώς οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για τα ελληνικά νοικοκυριά, με αυξημένο το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.
Δυστυχώς όμως οι καθηγητές δεν φαίνεται να συγκινούνται καθώς για τους ίδιους αυτές οι εκδρομές είναι τζάμπα.
Έτσι οι προκηρύξεις προβλέπουν διαμονή σε τετράστερα ή πεντάσερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και μάλιστα στο κέντρο των πόλεων, αντί τριάστερα που είναι πιο οικονομικά και αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες ενός σχολείου και τη φύση της εκδρομής.
Και ενώ για τους μαθητές προβλέπουν διαμονή ακόμη και σε τετράκλινα δωμάτια, για τους ίδιους αναφέρουν ρητά στην προκήρυξη πως πρέπει να είναι μονόκλινα. Επίσης απαιτούν «υπερπολυτελές» όπως αναφέρουν στη προκήρυξη τουριστικό λεωφορείο.
Απαιτούν και άλλα οι καθηγητές που ανεβάζουν τα τελικό κόστος της εκδρομής, το οποίο πληρώνουν οι μαθητές και όχι οι ίδιοι.
Και ενώ σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την εκδρομή όλοι οι μαθητές, με πεντάστερα ξενοδοχεία και άλλες πολυτέλειες των καθηγητών, πολλοί μαθητές θα μείνουν σπίτι τους.
Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τις σχολικές εκδρομές. Στην προκειμένη περίπτωση να συντάξει κάποιες προδιαγραφές που θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν όλα τα σχολεία και όχι κάθε ένα να κάνει τα δικά του με βάση τα γούστα των καθηγητών.
Την ίδια ώρα τα σχολεία του εξωτερικού στις εκδρομές τους σπάνια μένουν σε ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων. Το λόγο μου τον εξήγησε ένας Γάλλος καθηγητής που συνάντησα σε τριάστερο ξενοδοχείο της Αργολίδας, να συνοδεύει ιδιωτικό γαλλικό σχολείο. «Δεν είναι παιδαγωγικό για τα παιδιά να βιώνουν την πολυτέλεια του πεντάστερου σε αυτή την ηλικία» μου είπε. Ήταν λίγο μετά το βραδινό φαγητό. Οι μαθητές του γαλλικού σχολείου μαζευτήκαν σε μια γωνιά του λόμπι για να κάνουν ένα μπρίφιγκ για το τι είχαν να δουν την επόμενη μέρα στην περιήγηση τους στην Πελοπόννησο και μετά θα πήγαιναν για ύπνο.