Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, στην μεγαλύτερη on line βιβλιοθήκη 3D μοντέλων η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Νάουσας!

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 11:36
Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, στην μεγαλύτερη on line  βιβλιοθήκη 3D μοντέλων η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Νάουσας!

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην μεγαλύτερη on  line   βιβλιοθήκη 3D μοντέλων στην κατηγορία του πολιτισμού (https://sketchfab.com/3d-models/traditional-womens-costume-naoussa-95c477816d9a4acf8aad657f72d02350) βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αστική γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Νάουσας, η οποία ψηφιοποιήθηκε και αποτυπώθηκε 3D από τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου που συμμετείχαν στο θερινό εργαστήρι «Let’Scan», το οποίο πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον υπεύθυνο μηχανολόγο μηχανικό και ειδικό σε θέματα τρισδιάστατης ψηφιοποίησης, κ. Αλέξανδρο Μπασιακούλη και με την υποστήριξη του Δήμου Νάουσας. 

Η τρισδιάστατη ψηφιοποίηση της Ναουσαίικης γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς έγινε στους χώρους του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας. 

Την σημαντική αυτή διάκριση  γνωστοποίησε ο κ. Μπασιακούλης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του θερινού εργαστηρίου ψηφιοποίησης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Νάουσας «Let’ Scan» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης  στην αίθουσα εκδηλώσεων "Βέτλανς".

Υπενθυμίζεται ότι η εθελοντική δράση πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με την υποστήριξη του Δήμου Η.Π. Νάουσας και υπεύθυνο τον μηχανολόγο μηχανικό και ειδικό σε θέματα τρισδιάστατης ψηφιοποίησης, κ. Αλέξανδρο Μπασιακούλη, ο οποίος εκπαίδευσε τους μαθητές σε θέματα τρισδιάστατης σάρωσης (3D Scanning), επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) και ψηφιοποίησης on line βιβλιοθηκών.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας ο οποίος αφού συνεχάρη τον κ. Μπασιακούλη για την δράση και τους μαθητές που συμμετείχαν στο καινοτόμο αυτό εργαστήριο, τόνισε  την σπουδαιότητα της χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους μαθητές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η δράση του Let' Scan έχει ήδη αγκαλιαστεί από τον Δήμο Νάουσας και θέλουμε  να συνεχιστεί, με σκοπό να αφήσει το αποτύπωμά της στην πόλη». Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι σε  συνεργασία με τον κ. Μπασιακούλη  να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός χάρτης και να αποτυπωθούν ψηφιακά με τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές σημαντικά μνημεία,  τοπόσημα, παραδοσιακά αντικείμενα κ.ά που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του Δήμου Νάουσας. 

Στο τέλος της εκδήλωσης  δόθηκαν στους μαθητές αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στο καινοτόμο θερινό εργαστήριο  από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δώρα Μπαλτατζίδου.