Στην εξουσία

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 10:22
Στην εξουσία

Οταν έχεις το χάρισμα να είσαι ταπεινός και από τη φύση σου, δεν κατακρίνεις, δεν προσβάλεις, δεν επιτίθεσαι, δεν αγνοείς τους γύρω σου και τους απέναντί σου, χάριν της δύναμης που σου χαρίζει η εξουσία που κατέχεις, τότε μαζί με την εργαατικότητά σου μπορείς χωρίς φόβο και αγωνία να επιτύχεις τους στόχους που έβαλες στη ζωή σου. Οταν όμως δεν έχεις αυτό το φυσικό χάρισμα και έχεις εξουσία, για να μην τη χάσεις χρειάζεται σκληρή αυτοκριτική και κατ΄επέκταση αυτογνωσία. Με αρκετή προσπάθεια μπορείς να την αποκτήσεις. Αυτό θα γίνει αν το θέλεις πολύ. Αν δεν το θέλεις, εσύ θα πληρώσεις τις επιλογές σου. Για να το κατορθώσεις οφείλεις να συζητάς, ν΄ακούς, να μαθαίνεις, να κατανοείς, ν΄αναγνωρίζεις, να σέβεσαι μα κυρίως ν΄ αντιστέκεσαι στις προκλήσεις που είναι πάρα πολλές. Το να εκλεγείς δήμαρχος δεν είναι και τόσο δύσκολο, όταν έχεις δίπλα σου ευπόληπτους συμπολίτες σου, να σε στηρίζουν. Το δύσκολο είναι το να κρατήσεις εσύ σωστά τη θέση σου και να τους κάνεις περήφανους για την επιλογή τους.

Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στο Δήμο Νάουσας το 2014 πήρε την εξουσία ο “Κοινός Τόπος” με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Κουτσογιάννη. Ηταν μια καινούργια πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση με όνειρα, προσδοκίες και προοπτικές για τους δημότες. Τα πολλά χρόνια στην πλάτη και η πείρα της ζωής ενώθηκαν με τη δύναμη και τον αυθορμητισμό που έχουν τα νειάτα και δημιούργησαν τον “Κοινό Τόπο” κατακτώντας τη νίκη στις εκλογές. Δυστυχώς στην εξέλιξή του ο “Κοινός Τόπος” μόνο κοινός δεν ήταν, γιατί δεν χώρεσε ούτε καν αυτούς που τον δημιούργησαν ώστε να γίνουν αυτά που προγραμματίστηκαν και δεν έγιναν για το κοινό όφελος. Δεν ανήκω πλέον στον “Κοινό Τόπο” γιατί πέντε ολόκληρα χρόνια ο “Κοινός Τόπος” δεν με χρειάστηκε! Από την πλευρά μου βέβαια έκανα και θα κάνω για την πόλη μου ότι πιστεύω και αισθάνομαι. Για τον αγώνα που έδωσα στις εκλογές του 2014 με πλήρη ανιδιοτέλεια, επιθυμώντας μέχρι τέλους την καθαρότητα των πράξεών μου, αναλαμβάνωντας τις ευθύνες μου ζητώ δημόσια συγνώμη από τους συνδημότες μου, εκείνους που παρότρυνα να στηρίξουν την επιλογή μου και απογοητεύτηκαν από τον Νίκο Κουτσογιάννη. Οι επιλογές πάντα πληρώνονται στη ζωή κάτι που δεν θέλουν να μάθουν όσοι διεκδικούν εξουσίες.

Η εξουσία συνήθως γεννά αλαζονεία και στην αλαζονεία δεν υπάρχουν οι λέξεις “ευχαριστώ” και “συγνώμη”, δύο λέξεις που ο λαός επιθυμεί να τις ακούσει από έναν πραγματικά δυνατό, γνήσιο και αληθινό ηγέτη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμείς οι πολίτες παραιτούμεθα. Θα προχωρούμε βγάζοντας τα συμπεράσματά μας. Θα αναζητούμε πάντοτε το καλύτερο διεκδικώντας για την πόλη μας αυτό που τις αξίζει. Τη συνέπεια, την ευγένεια, την καλοσύνη, τη δικαιοσύνη. Ο πρώτος πολίτης ενός δήμου οφείλει να γνωρίζει ότι είναι πρότυπο γιατί διαχειρίζεται ανθρώπινες ζωές