SOS από το SOS Βέρμιο για νέα αιολικά στο Βέρμιο με αιχμές για τους Δήμους Βέροιας και Νάουσας

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 12:59
SOS από το SOS Βέρμιο  για νέα αιολικά στο Βέρμιο  με αιχμές για τους Δήμους  Βέροιας και Νάουσας

Tην έντονη ανησυχία του για την έναρξη εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών την ερχόμενη άνοιξη από την Αιολική Βερμίου τις θέσεις ‘Ξεροβούνι’ στο Ξηρολίβαδο, αλλά και τις θέσεις ‘Μαγούλα’ και ‘Πύργος’, τις πρώτες στα όρια του δήμου Νάουσας, εκφράζει με νέα ανακοίνωσή του το SOS Βέρμιο, στην οποία υπάρχουν και οι αιχμές για τους Δήμους Βέροιας και Νάουσας.

«Και αν έως τώρα κραύγαζε η απουσία (η αν προτιμάτε η χαλαρή παρουσία) του δήμου Βεροίας από το όλο θέμα, ήρθε και η ώρα του δήμου Νάουσας. Ο οποίος πήρε σαφή εντολή να προσβάλει νομικά την τροποποιημένη άδεια στον ‘Τρούλο’ και ο οποίος ακόμα δεν έχει ‘κουνηθεί’ στη βάση μιας υποθετικής και αόριστης κατάστασης επειδή φαίνεται πως η ΤΕΡΝΑ αποχωρεί…» αναφέρει χαρακτηριστικά, καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει στη διαφαινόμενη εξέλιξη.

Στην ανακοινωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει:“ Οι εξελίξεις για το θέμα των αιολικών στο Βέρμιο είναι ραγδαίες και δεν κοιτάνε τις γιορτές. Όσο εμείς γλεντάμε κάποιοι καταστρώνουν κι ετοιμάζουν σχέδια καταστροφής.....Θεωρούμε σχεδόν σίγουρο πως θα φέρουν τα ΤΕΡΑΤΑ των 4,2MW γιατί αυτή διαφαίνεται πια να είναι η τακτική σε περιοχές με χαμηλό αιολικό δυναμικό όπως το Βέρμιο. Στο Βέρμιο ΔΕΝ φυσάει. Και αν δεν φυσάει δεν υπάρχει κέρδος! Πως λοιπόν θα πιάσουν τον αέρα; Σηκώνοντάς τα στον θεό κυριολεκτικά! 175 μέτρα ύψος με 150 μέτρα διάμετρο φτερωτής! Τα επόμενο στάδιο για την εταιρεία είναι η σύνταξη της νέας περιβαλλοντικής μελέτης (από ιδιώτη μελετητή) η έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ), η κοινοποίηση των περιβαλλοντικών όρων στους άμεσα εμπλεκόμενους και τελικά η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. Λογικά όλα αυτά θα διευθετηθούν έως την άνοιξη που «ανοίγει» το βουνό και θα ναι έτοιμο να δεχθεί τις εργασίες.Οι 4 αυτές άδειες είναι συνέχεια της ήδη υφιστάμενης εγκατάστασης του Βερμίου στην μεριά του Ξηρολίβαδου. Μπαίνουν πολύ βαθιά μέσα και για πρώτη φορά μπαίνουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Νάουσας στην κορυφή «Μαγούλα» και «Πύργος». Και αν λοιπόν έως τώρα κραύγαζε η απουσία του Δήμου Βεροίας (η αν προτιμάτε η χαλαρή παρουσία) από το όλο θέμα ήρθε και η ώρα του Δήμου Νάουσας. Του δήμου Νάουσας ο οποίος πήρε σαφή εντολή να προσβάλει νομικά την τροποποιημένη άδεια στον «Τρούλλο» και ο οποίος ακόμα δεν έχει «κουνηθεί» στη βάση μιας υποθετικής και αόριστης κατάστασης του «φαίνεται πως η «Τέρνα» αποχωρεί». Άραγε ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ; Έχουμε ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον δήμαρχο και μας ειπώθηκε πως είναι “busy” λόγω εορτών. Δικαίωμά του να θέτει προτεραιότητες και να ιεραρχεί τις καταστάσεις. Όπως και να χει, πάρα πολύ σύντομα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ανακεφαλαιώνοντας επιγραμματικά: Το αιολικό στο Βέρμιο συνεχίζεται λογικά από την άνοιξη. Υπερδιπλασιάζεται σε μέγεθος και πιθανότατα με την τοποθέτηση των ΤΕΡΑΤΩΝ των 4,2MW. Καταλαμβάνει αχανείς εκτάσεις πλέον και μπαίνει μέσα και στα διοικητικά όρια Νάουσας. Όλο το Βέρμιο, όπως έχουμε αναδείξει από την αρχή είναι ενεργές άδειες που απλά περιμένουν επιχορήγηση. Χρόνο με το χρόνο θα χτυπούνε από κάποια άδεια.. Σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχει Βέρμιο ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ. Να στε σίγουροι πως ένα πράγμα θα το καταφέρουμε σίγουρα. ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!”