Ροδοχώρι: Πραγματοποιήθηκε το πολιτιστικό 'Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νεολαίων & Επιστημονικό Συμπόσιο'

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 13:03
Ροδοχώρι: Πραγματοποιήθηκε το πολιτιστικό 'Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νεολαίων & Επιστημονικό Συμπόσιο'

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πολιτιστικό «Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νεολαίων & Επιστημονικό Συμπόσιο»  που διοργάνωσε από τις 5 έως τις 14 Οκτωβρίου 2023  το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με την Ομοσπονδία Ασσυρίων Ευρώπης και την επιχορήγηση και υποστήριξη του Ελληνικογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος  πραγματοποιήθηκε και το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο σε  συνεργασία με την «AGADEKA Συμβούλιο των λαών» με θέμα «Γενοκτονίες: Χθες, Σήμερα, Αύριο. Οι Συνέπειες, η Αντιμετώπιση και η Πρόληψη». Συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων-Αραμαίων, Ντέρσιμ, Γεζίντι, Κότσκιρι, Αράβων Αλαουϊτών.

Την Πέμπτη 05.10.2023 πραγματοποιήθηκε η άφιξη των καλεσμένων στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν η μετάβαση, τακτοποίηση, γνωριμία, ανάπαυση και δείπνο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι.

Την Παρασκευή 06.10.2023 έγινε η έναρξη των εργασιών με φυσική παρουσία ή μέσω Zoom, όπου ο κος Θεοδόσιος Κυριακίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα και ο κος Δημήτριος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος της «AGADEKA-Συμβούλιο των λαών» και του «Ποντιακού Συλλόγου Κολωνίας ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και κήρυξαν την έναρξη των εργασιών. Ο κος Δημήτριος Κωνσταντινίδης έκανε σύντομη ιστορική ανασκόπηση για τους λαούς της AGADEKA, παρουσίασε τους συμμετέχοντες φορείς και αναφέρθηκε στην εγκατάσταση των λαών που συμμετέχουν στο συμπόσιο στις χώρες διασποράς μετά τη Γενοκτονία με ιδιαίτερη έμφαση στη Γερμανία.

Το Σάββατο 07.10.2023 πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα η έναρξη εργασιών του συμποσίου με φυσική παρουσία ή  μέσω Zoom. Ο Καθηγητής Δρ. Ένβερ Τσετρέζ, από το Πανεπιστήμιο της Uppsala στη Σουηδία με συνεργάτη το Δρ. Κέναν Αράζ, αναφέρθηκε στις «Τραυματικές συνέπειες της Γενοκτονίας στην περίπτωση των Ασσυρίων». Ο Δρ. Ζάιτο, Γενικός Ιατρός και Ψυχολόγος, από το Μιντγιάτ/Τουραμπντίν στην Τουρκία αναφέρθηκε στην «Κατάσταση των Χριστιανών στην Τουρκία». Ο Καθηγητής Δρ. Σέφικ Ταγκάι, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ανέπτυξε το θέμα: «Γενοκτονία: Οι Βιολογικές-Ψυχολογικο-Κοινωνικές συνέπειες και θεραπευτικές μέθοδοι για την κοινωνία και τα πρόσωπα στην περίπτωση των Εζιτών-Γεζιτών». Ο Καθηγητής Δρ. Μανούσος Μαραγκουδάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσίασε το θέμα: «Πολιτισμικό Τραύμα, Γενοκτονίες και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα προσφύγων και θυμάτων γενοκτονίας». Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος έγινε επίσκεψη σε παραδοσιακό γλέντι σε καζάνι και παραχωρήθηκε γεύμα που διοργάνωσε στο «Οινοποιείο Μουραφετλή» η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ».

Στο δεύτερο μέρος του συμποσίου ο Εκπρόσωπος Νεολαίας Ασσυρίων Γερμανίας Πέτρους Άφρεμ Μπαρσόμ αναφέρθηκε στη «Γενοκτονία των Ασσυρίων και στο Πολιτιστικό Τραύμα». Η Καθηγήτρια Δρ. Μπετρίγε Ποϊράζ, από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στην Τουρκία ανέπτυξε μέσω Zoom το θέμα «Γενοκτονίες σε ανατολικούς λαούς και μέθοδοι για μελλοντική πρόληψη». Ο Καθηγητής Δρ. Άρμεν Μαρσόμπιαν, από το Πανεπιστήμιο του Νοτίου Κονέκτικατ από τις ΗΠΑ αναφέρθηκε μέσω Zoom στην «Επίκαιρη κατάσταση των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Την Κυριακή 08.10.2023 συνεχίστηκε το συμπόσιο με τους εκπροσώπους των Ασσυρίων Πέτρους Άφρεμ Μπαρσόμ, Μάικλ Μπακάρ, Κέναν Αράζ να παρουσιάζουν τα «Προγράμματα ανταλλαγών και τις δυνατότητες χρηματοδότησης». Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μαρία Ηλιοπούλου παρουσίασε μέσω Zoom την «Ιστορία της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα». Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν κατέστη δυνατή η σύνδεση μέσω Zoom της Αναστασίας Σκούπα, συνεργάτιδας του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο, από το Σικάγο των ΗΠΑ με θέμα: «Προγράμματα στην εκπαίδευση-Τι διδάσκεται στις βαθμίδες εκπαίδευσης». Στις εργασίες του συμποσίου συμμετείχαν οι: Γέρβαντ Κοσροβιάν (Αρμενικό Εθνικό-Πολιτιστικό Κέντρο), Δημήτριος Κωνσταντινίδης (AGADEKA-Συμβούλιο των λαών και Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ), Λαζαρίδου Έλενα (AGADEKA-Συμβούλιο των λαών και Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ), Κέναν Αράζ (Ινστιτούτο για Έρευνα Μεσοποταμίας-IfMS), Κέμαλ Καραπουλούτ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ντέρσιμ Κοινοτήτων στην Ευρώπη-FDG), Καθ.Δρ. Σέφικ Ταγκάι (Σωματείο Γεζιτών Ακαδημαϊκών-GEA), Χασάν Έζα (Ένωση πολιτών των Κόσκιρις στην Ευρώπη).

Τη Δευτέρα 09.10.2023 οι νεολαίοι μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη για πολιτιστική επίσκεψη όπου είχαν τη μέρα ελεύθερη για την επίσκεψη μνημείων αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Την Τρίτη 10.10.2023 οι νεολαίοι πραγματοποίησαν το πρωί επίσκεψη στο Πανελλήνιο Ίδρυμα και τον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, το απόγευμα παρακολούθησαν την απόσταξη τσίπουρου σε καζάνι στο Ροδοχώρι και στη συνέχεια παρακολούθησαν δύο εργαστήρια με αναφορά στα ποντιακά όργανα, λύρα και αγγείο, από τον παραδοσιακό λυράρη και τραγουδιστή Γιώργο Σοφιανίδη.

Την Τετάρτη 11.10.2023 οι νεολαίοι επισκέφθηκαν το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το απόγευμα στη γειτονική πόλη της Έδεσσας είδαν από κοντά το παλιό ιστορικό κέντρο Βαρόσι και τους καταρράκτες.

Την Πέμπτη 12.10.2023 οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πραγματοποίησαν το πρωί επίσκεψη στη συλλογή της «Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως-Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ», κατά την οποία δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι, καθώς επίσης περιηγήθηκαν στην πόλη της Νάουσας. Κατά την διάρκεια του απογευματινού προγράμματος στο Ροδοχώρι τα μέλη της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας-Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ» σε συνεργασία με τα μέλη της «Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας» και τον χοροδιδάσκαλο των τμημάτων ποντιακών χορών κ. Βασίλη Ασβεστά παρουσίασαν στους νεολαίους ποντιακούς χορούς και μελωδίες, ενώ ακολούθησε παρουσίαση και ανάδειξη της ποντιακής γαστρονομίας με φυλλωτά, σιρόν και τανωμένο σορβά. Αντίστοιχα, οι νεολαίοι Ασσύριοι μοιράστηκαν και αυτοί τις δικές τους παραδόσεις, τους χορούς και τα έθιμά τους.

Την Παρασκευή 13.10.2023 οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το οινοποιείο «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας και στη συνέχεια την Βέροια, όπου γνώρισαν σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης. Το προγραμματισμένο απογευματινό εργαστήριο του «Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωρίου ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» με θέματα την ποντιακή φορεσιά και τους ποντιακούς χορούς δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω ανωτέρας βίας.

Το Σάββατο 14.10.2023 ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νεολαίων, ανταλλάχθηκαν εντυπώσεις και σχέδια για μελλοντικές συνεργασίες και οργανώθηκε η αναχώρησή τους.