Πουλάει μελάσσα για να βάλει μπροστά το εργοστάσιο στο Πλατύ ο Πουρής της ΕΒΖ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 08:44
Πουλάει μελάσσα για να βάλει μπροστά το εργοστάσιο στο Πλατύ ο Πουρής της ΕΒΖ

Μια εμπορική συμφωνία που έχει στα σκαριά η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, ενδέχεται να “ξεκλειδώσει” τη φετινή καμπάνια ζάχαρης, που “καρκινοβατεί” εδώ και ένα μήνα, βάζοντας, ταυτόχρονα, τέλος, προσωρινά τουλάχιστον, στο “μαρτύριο” που ζουν οι εναπομείναντες τευτλοπαραγωγοί της χώρας βλέποντας τη σοδειά τους να παραμένει ασυγκόμιστη στα χωράφια και να υποβαθμίζεται ποιοτικά, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για να τη σώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, ο διευθύνων σύμβουλος της ζαχαροβιομηχανίας, Χρήστος Πούρης, διαπραγματεύθηκε, τις τελευταίες ημέρες, την πώληση 3.000 τόνων μελάσσας, προς τη βορειοελλαδική βιομηχανία τροφίμων ΖΑΝΑΕ -έναν παραδοσιακό της πελάτη, εδώ και 40 χρόνια- κι εκτός απροόπτου, έως το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου θα πέσουν οι υπογραφές για την αγοραπωλησία, που θα επιτρέψουν να “εισρεύσει” στα ταμεία της ΕΒΖ πολύτιμο ρευστό.

Το ποσό που θα επιφέρει το deal, βέβαια (σ. σ. εκτιμάται πως θα είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ), επ’ ουδενί αρκεί να καλύψει τη συνολική δαπάνη, για να κυλήσει ομαλά η φετινή καμπάνια, ωστόσο εικάζεται πως θα σταθεί ικανό να δωθούν κάποιες προκαταβολές σε πιστωτές, προκειμένου να συναινέσουν για να ανάψει το καμίνι στη μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι θα βάλει “πλάτη” κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κι Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος, σε συνάντηση που  είχε την περασμένη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, με αντιπροσωπεία τευτλοπαραγωγών, δεσμεύτηκε πως το εργοστάσιο του Πλατέος θα λειτουργήσει.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, που πρέπει να υπερπηδηθεί, σε αυτή τη φάση, είναι να πειστούν η ΔΕΠΑ -στην οποία οφείλονται χρήματα από προηγούμενες χρονιές- να ανοίξει την κάνουλα του φυσικού αερίου, για να αρχίσει να επεξεργάζεται τα τεύτλα της φετινής παραγωγής, αλλά και η ΤραινΟΣΕ, για να μεταφερθεί η πρώτη ύλη από τα κέντρα συγκέντρωσης της Θεσσαλίας, στο Πλατύ.

“Αυτό που προέχει ετούτη την ώρα είναι να κάνουμε τη συγκομιδή των τεύτλων, γιατί κάθε μέρα που περνά υποβαθμίζονται ποιοτικά και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν μέσα στα χωράφια και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά”, μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, εμφανώς απογοητευμένος από την αρνητική τροπή που έχουν πάρει για μια ακόμη χρονιά τα πράγματα στη ζαχαροβιομηχανία.

Ακόμη, πάντως, κι αν όλα, εφεξής, εξελιχθούν κατ’ ευχήν σε σχέση με τη διεξαγωγή της καμπάνιας,  αυτό θα είναι προσωρινό, καθώς αμέσως μετά θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι παραγωγοί. Μια “εξίσωση” πολύ δύσκολη, κρίνοντας κανείς από το τί συμβαίνει μέχρι τώρα με την καμπάνια και τα άδεια ταμεία της ΕΒΖ.

Ο κ. Πιτσιόρλας βέβαια στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας προσπάθησε να καθησυχάσει την αντιπροσωπεία των παραγωγών, που τον επισκέφθηκαν, υποσχόμενος ότι μόλις ολοκληρωθεί η καμπάνια, θα εξοφληθούν έγκαιρα, είτε προχωρήσει η πώληση του ομίλου της ΕΒΖ στο Innovation Brain -κάτι που για την ώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί- είτε όχι. Το γεγονός, όμως, ότι δεν άνοιξε τα χαρτιά του, για το από πού θα βρεθούν τα χρήματα, αν ναυαγήσει η πώληση της βιομηχανίας, έχει επιτείνει την ανησυχία των παραγωγών, τους οποίους ήδη έχουν αρχίσει να τους “ζώνουν τα φίδια” για τα δύσκολα Χριστούγεννα που τους περιμένους και φέτος.

Share |