Πώς ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων;

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 08:21
Πώς ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων;

Ξέρετε πώς ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων;

Ο βελονισμός είναι η βάση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, για την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι πως λειτουργεί θεραπευτικά αυτός ο κλάδος της εναλλακτικής ιατρικής. Ωστόσο, ο βελονισμός είναι δημοφιλής στον δυτικό κόσμο και πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτόν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Και όσο περιμένεις στον προθάλαμο του βελονιστή για την επόμενη θεραπεία σου, δοκίμασε την τύχη σου στο καζίνο, παίζοντας κουλοχέρηδες ή κάποιο άλλο τυχερό παιχνίδι που μπορεί να σου αποδώσει μεγάλα κέρδη.

Τι είναι ο βελονισμός;

Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί ο βελονισμός, ένα από τα αποτελέσματα αυτού του τύπου θεραπείας είναι η ανακούφιση του πόνου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου των αρθρώσεων.

Ο βελονισμός βασίζεται σε ένα σύνολο διαδικασιών που διεγείρουν ορισμένα ανατομικά σημεία στο σώμα. Τα οφέλη για την υγεία αυτής της πρακτικής έχουν μελετηθεί σε βάθος. Σε μια επίσκεψη στον βελονιστή, μικρές, λεπτές βελόνες εισάγονται σε στρατηγικά σημεία στο δέρμα για να ανακουφίσουν τον πόνο και να θεραπεύσουν ορισμένες ασθένειες.

Ο βελονισμός και ο πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος των αρθρώσεων αποτελεί πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Συχνά οφείλεται στην φθορά του χόνδρου.

Περισσότερο από το 70% των γυναικών άνω των 35 ετών πάσχουν από πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοαρθρίτιδας (OAFI). Αυτός ο τύπος διαταραχής επηρεάζει το μυοσκελετικό σύστημα και φθείρει τις αρθρώσεις, οι οποίες στηρίζουν την κινητικότητα των οστών στα γόνατα, τους αστραγάλους, τους γοφούς ή τους καρπούς. Οι πιο σοβαρές μορφές αυτής της ασθένειας μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν τους ασθενείς να εκτελούν δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή ακόμη και να κάθονται σε μια καρέκλα. Αυτό υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος, καθώς καθιστά δύσκολες τις καθημερινές δραστηριότητες και εργασίες.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο βελονισμός για τη θεραπεία του πόνου των αρθρώσεων;

Ο βελονισμός είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Επιπροσθέτως, είναι χρήσιμος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Μιλώντας γενικά, η ηλικία, το βάρος και η γενετική προδιάθεση είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα. Μερικές φορές μια αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού ως εναλλακτική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.

Μια μελέτη που είναι δημοσιευμένη στη βάση δεδομένων για την υγεία του Cochrane έδειξε ότι ο βελονισμός θα μπορούσε ελαφρώς να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει τη σωματική κινητικότητα σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα.

Για τη μελέτη αυτή, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα θα έκανε θεραπεία με βελονισμό και η δεύτερη ήταν μια ομάδα ελέγχου που δεν δέχτηκε καμία θεραπεία. Μετά από 8 και 26 εβδομάδες, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία βελονισμού παρουσίασαν μικρότερο πόνο και είχαν αυξημένη φυσική κινητικότητα, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία.