Πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 11:56
Πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, θα πραγματοποιήσει ένα πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νέους και νέες της πόλης μας (12-16 ετών, μαθητές Γυμνασίων) και θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και επιχορηγείται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο Πολιτιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων για Παιδιά και Εφήβους (έως 18 ετών) για το έτος 2019.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο «Σχέδια ονειρεμένα και πολύχρωμα: υφαίνοντας ιστορίες και μοτίβα στον αργαλειό» και στόχο την επαφή των μαθητών με πτυχές της προβιομηχανικής κοινωνίας, όπως η παραδοσιακή φορεσιά και το λαϊκό παραμύθι. Μέσω της αφήγησης ενός παραμυθιού, της επαφής με αρχειακό φωτογραφικό υλικό και της παρουσίασης διαφόρων ενδυμασιών οι μαθητές γνωρίζουν το Σπίτι του Λυκείου και μέρος της Συλλογής του όπως οι παραδοσιακές φορεσιές, τα εξαρτήματά τους, οι  πρώτες ύλες και τα εργαλεία παραγωγής τους. Οι μαθητές καλούνται κι αυτοί να συνθέσουν σε ομάδες τη δική τους ιστορία – αφήγηση, με αφορμή τα αντικείμενα και το παραμύθι που παρακολούθησαν ακολουθώντας με τη σχετική καθοδήγηση τις βασικές αρχές του λαϊκού παραμυθιού. Ακολουθεί ένα σύντομο ψηφιακό παιχνίδι ερωτήσεων σε ομάδες, με την εφαρμογή της πλατφόρμας kahoot. it, όπου με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου οι μαθητές συναγωνίζονται σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σχετικές με τα ζητήματα που συζητήθηκαν για την υφαντική τέχνη και την ενδυμασία. Στο τέλος παίρνουν μέρος σε ένα ευφάνταστο καλλιτεχνικό εργαστήριο κατασκευάζοντας τη δική τους τρισδιάστατη μορφή Ναουσαίας (cube art) με την επίσημη, παραδοσιακή φορεσιά της.

Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και πραγματοποιούνται 12 εκπαιδευτικά προγράμματα, 10, 11, 14, 15, 30 και 31 Οκτωβρίου τις ώρες 9 -11 π.μ. και 11 π.μ. – 1 μ.μ.