Παντελής Φ. Οικονόμου. Διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Βιέννης

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 13:23
Παντελής Φ. Οικονόμου.  Διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Βιέννης

Της κ. Ευθυμούλας Μπαμπάτση - Τζερεφού

Στη Νάουσα, στην όμορφη μου Ελλάδα, την κούνια, το θρανίο, τους φίλους, την Ιθάκη μου. Σε κουβαλούσα παντού!!! Ο Παντελής μας στη γενέτειρά του αφιέρωσε το βιβλίο του με τίτλο ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ. Η Ελλάδα, οι εννιά & οι μνηστήρες”.

Η καταγραφή ενός πυρηνικού επιθεωρητή. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου, ο Παντελής Φ. Οικονόμου παρουσίασε το βιβλίο του στον Πολυχώρου Πολιτισμού “Χρήστος Λαναράς”, με άξιο συμπαρουσιαστή τον φυσικό Θωμά Τσουκαλά. Ακούσαμε καταλαβαίναμε, ρωτούσαμε και οι απαντήσεις ήταν καθαρές και ξάστερες. Ηρθαμε αντιμέτωποι με την αλήθεια. ΣΟΚ και ΔΕΟΣ.

Ο Παντελής με το βιβλίο του που ήδη καταχωρήθηκε εγχειρίδιο διδισκαλίας στα πανεπιστήμια, ενημερώνοντας για τον Πυρηνικό κίνδυνο, συγχρόνως περνάει μήνυμα για αναζήτηση αληθινής ειρήνης, αγάπης, σύμπνοιας, ομοψυχίας. Ξεκαθαρίζει τη θέση του για “γενικό και πλήρη “ πυρηνικό αφοπλισμό. Ανοιξα το βιβλίο και έπεσα στη σελίδα 359.

Ενα απόσπασμα: «Πιστεύω ότι η επιστημονική κοινότητα και ειδικά οι άνθρωποι των θετικών επιστημών, που μέρος τους διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία της πλέον απάνθρωπης ανθρώπινης απειλής, της πυρηνικής πολεμικής ικανότητας, έχουν συνείδηση του χρέους τους. Τους βαραίνει το, κατά τον ακαδημαϊκό Δημήτρη Νανόπουλο, “προπατορικό αμάρτημα”. Θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να βρουν τρόπους, ώστε με τη βαρύνουσα πειθώ τους να κατευθύνουν τους δημιουργούς πολιτικής προς το σωστο στόχο. Την ιστορικά μεγαλύτερη και δυσκολότερη απόφαση. Τη δρομολόγηση μιας ειλικρινούς και δεσμευτικής διαδικασίας για την εξάλειψη της βασικής συνιστώσας της παγκόσμιας πυρηνικής απειλής. Τον “γενικό και πλήρη” πυρηνικό αφοπλισμό».

Και εμείς μαλώνουμε για τους πρόσφυγες. Οι μεν τους θέλουν και οι δε τους διώχνουν και στη μέση βρίσκονται ανθρώπινες ψυχές. Δημιουργούν διχασμό οι μεγάλες δυνάμεις ακριβώς για να μην βλέπουμε τους κινδύνους που παραμονεύουν στη ζωή μας. Οταν όμως έστω και κατά λάθος πατηθεί ένα μόνο κουμπί σε κλάσματα δευτερολέπτου όλοι, μα όλοι, θα γίνουμε “μπούρμπερη και κουρνιαχτός”.

Οι δυνατοί της γης δεν θα προλάβουν ούτε να καταλάβουν, μέσα στο μεγαλείο της δύναμής τους, αλοίμονο πόσο αδυναμοι είναι! Παντελή είμαι περήφανη για σένα.