Παναγία των Παρισίων: Σώθηκε από ολική καταστροφή -Εικόνες από το εσωτερικό της

Τρίτη 16 Απριλίου 2019 10:07
Παναγία των Παρισίων: Σώθηκε από ολική καταστροφή -Εικόνες από το εσωτερικό της

Ήταν λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα (ώρα Γαλλίας) όταν η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά στην Παναγιά των Παρισίων, που όλο το βράδυ κατέστρεφε τον Καθεδρικό σύμβολο, τέθηκε υπό έλεγχο. Η πολύωρη μάχη με τις φλόγες άφησε πίσω της την Notre Dame πληγωμένη βαριά. Άφησε κι έναν πυροσβέστη σοβαρά τραυματία. Από το μένος της φωτιάς κατέρρευσε μεγάλο μέρος της οροφής του Ναού. Η πέτρινη κτιριακή δομή, οι δυο εμβληματικοί πύργοι σύμβολο άντεξαν. Οι εικόνες από το εσωτερικό της Notre Dame, λίγες ώρες πριν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο προκαλούν δέος. Το κόκκινο της φωτιάς παντού και ένας μεγάλος σταυρός στο βάθος να δεσπόζει μέσα στους πυκνούς καπνούς.

upd: 00:15

Ακόμη τρεις ή και τέσσερις ώρες θα χρειαστούν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που καίει από τις 20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων δήλωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από ό,τι ήμασταν πριν από λίγες ώρες ότι μπορούμε να σώσουμε τον ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Πρόσθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Νωρίτερα:

Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς και ο ναός – σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας έχει καταστραφεί από τις φλόγες.

Ηδη, οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες για το κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η φωτιά και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να διασωθούν όσα περισσότερα έργα τέχνης μπορούν.

Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο».

 

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος της εκκλησίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα».

Δείτε τη στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού:

 

Ακύρωσε το διάγγελμά του και έσπευσε στο σημείο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Καίγεται και ένα κομμάτι από μας», είπε.

Νωείτερα, το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, εκκενώθηκε, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, αν και έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε από εργασίες συντήρησης στην στέγη του του εμβληματικού ναού.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Παρισιού, πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων καταστροφή, ζητώντας από τους πολίτες και τους τουρίστες, να διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής, μεγάλη δύναμη της οποίας έχει σπεύσει στο σημείο για την κατάσβεση. Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ

Ως «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά.

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας» ανέφερε με tweet του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.