Πάλι ξεκίνηησαν τα σενάρια περί εκλογών κάπου το 2017 από τους διεθνείς αναλυτές

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016
Πάλι ξεκίνηησαν τα σενάρια περί εκλογών κάπου το 2017 από τους διεθνείς αναλυτές
Bruegel, Ζολτ Νταρβάς: “Η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές το 2017”
 
Το τι μέλλει γενέσθαι είναι συνάρτηση πρώτον της πορείας της ελληνικής οικονομίας για να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα πολιτική “ζωή” και δεύτερον  πως  θα καταλήξουν οι διαφωνίες μεταξύ του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Γερμανίας και Κομισιον για το ελληνικό πρόγραμμα.
 
Ο  επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς, ένας άνθρωπος που είναι πολύ κοντά στην πλευρά των Θεσμών,  διαψεύδει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2017, διαψεύδοντας  ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα του πρωθυπουργού και οδηγεί την Ελλάδα σε νέο Μνημόνιο.O κ. Νταρβας επισημαίνει πως ακόμα  και αν η Ελλάδα έχει το 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος (80% του χρέους οφείλεται στον επίσημο τομέα), ενώ την ίδια ώρα η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα.
 
Είναι αδιανόητο, αναφέρει, η Ελλάδα να είναι σε θέση να δανειστεί σε προσιτό επιτόκιο από την αγορά. “Περιμένω ότι συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα”, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.
 
Bofa Merrill Lynch: “ Πιθανές οι εκλογές το 2017”
 
 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Bofa Merrill Lynch του Λονδίνου, μιλώντας σε ιστοσελίδα εξηγεί ότι οι εκλογές εντός 2017 είναι πολύ πιθανές διότι θα βρεθεί ξανά μία ανάσα πριν το πιστωτικό γεγονός - αφού έχει αυξημένες υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες - και στο τέλος θα κληθεί να υπογράψει μία νέα συμφωνία, με νέα μέτρα. “Είναι πολύ δύσκολο για αυτή την κυβέρνηση πλέον να συνεχίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος, ενώ η δημοτικότητά της πέφτει”, δηλώνει ο γνωστός αναλυτής.
 
Συνεπώς, το πότε ο πρωθυπουργός θα επιλέξει ή όχι το δρόμο των εκλογών είναι συνάρτηση της διάρκειας της αξιολόγησης, αφού η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της για ασκήσει πίεση στους δανειστές μη υπογράφοντας τα νέα μέτρα. Οι επόμενοι μήνες βρίσκουν τη χώρα με αυξημένες υποχρεώσεις και όπως δηλώνει στο ΘΕΜΑ υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας η απόφαση του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου θα τα κρίνει όλα, διότι τότε θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών για την ελληνική κυβέρνηση και τότε θα ληφθούν αποφάσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό .
 
 
 
Πόσο αντέχει η Ελλάδα χωρίς… δόση
 
 
Τα περιθώρια για την κυβέρνηση θα στενέψουν τον Ιούνιο, ωστόσο τα δύσκολα θα κάνουν την εμφάνισή τους από τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μέρος χρέους στον ESM. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη μπαίνει σε εκλογική περίοδο  διότι ξεκινούν οι εκλογές σε διάφορες χώρες, με πρώτη την Ολλανδία στις 15 Μαρτίου και στη συνέχεια στη Γαλλία στις 23 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι 1,6 δισ. ευρώ  πρέπει να πληρωθούν στο ESM στις 27 Φεβρουαρίου και μετά άλλα 3,6 δισ. στις 17 και 20 Ιουλίου (2,1 δισ. σε ιδιώτες ομολογιούχους και 1,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογα που κατέχει, αντιστοίχως). Ενδιαμέσως πρέπει να πληρωθούν και έντοκα γραμμάτια, ενώ τα  ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν στα 3 δισ. ευρώ.
 
Τι βλέπουν οι αναλυτές για το 2017
 
 
Σύμφωνα με το μπαράζ εκθέσεων που έχουν δημοσιεύσει το τελευταίο διάστημα οι ξένοι οίκοι και αναλυτές οι εκλογές το 2017 είναι πολύ πιθανές διότι η αδύναμη κυβέρνηση και οι εμονική στάση των δανειστών θα οδηγήσουν για ακόμα μία φορά στο να παίξει η Ελλάδα το χαρτί των εκλογών.
 
Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η  Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα για να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των δανειστών,  να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις γιατί διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η επάνοδος στην ανάπτυξη, ενώ τονίζουν ότι οι δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν περισσότερη ελαστικότητα με τους δημοσιονομικούς στόχους και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έφτασε στο τρίτο Μνημόνιο, διότι οι Ευρωπαίοι άργησαν να αντιληφθούν πως οι παρεμβάσεις στο χρέος ήταν αναγκαίες. Επτά χρόνια μετά, η κατάσταση είναι ίδια, με επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας και με κυβέρνηση που μπροστά στο πολιτικό κόστος δεν τηρεί το μεταρρυθμιστικό κομμάτι της δανειακής σύμβασης, ενώ τα πολιτικά παιχνίδια και οι καθυστερήσεις φέρνουν την Ελλάδα ξανά ένα βήμα πριν την υπογραφή Μνημονίου 4.
 
Παραθέτουμε συνοπτικά μερικές από τις προβλέψεις των οίκων:
 
HSBC: Απίθανες οι πρόωρες εκλογές, μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, κυρίως στο μέτωπο των μέτρων για το 2018, για να καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Ένταση  λόγω των εξαγγελιών για παροχές, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει και πάλι στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων.
 
 
JP Morgan:  Υ πάρχει πάντα η πιθανότητα η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, λόγω του πολιτικού κόστους που θα επιφέρει η εφαρμογή νέων μέτρων. Η  κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί στις επιταγές των δανειστών, προκειμένου να επιβιώσει. Από μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι πιο προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, αν ληφθεί υπόψη το προβάδισμα που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.  
 
Eurasia: Εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2017 «βλέπει» για την Ελλάδα η Eurasia, σε περίπτωση που Γερμανία και ΔΝΤ επιμείνουν για νέα μέτρα λιτότητας.
 
Όπως δηλώνει o Mujtaba Rahman διευθύνων σύμβουλος της Eurasia, ο παράγοντας που θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο για την πρόωρη προσφυγή των Ελλήνων στις κάλπες είναι το εάν και πόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η Αθήνα.
 
Moody's: Credit negative θεωρείται για την ελληνική οικονομία οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η αύξηση των εντάσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει τη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι επενδυτές να λάβουν υπόψιν τους την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
 
Deutsche Bank: Εκτιμά ότι στο βασικό σενάριο αναμένεται μηδενική μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ το 2016 και ανάπτυξη υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2017.
 
Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η οικονομία είναι ακόμη δύσκολο, λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.Δεν αποκλείει πρόωρε εκλογές και με το δύσκολο ευρωπαϊκό πολιτικό ημερολόγιο μέχρι το 3ο τρίμηνο 2017, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα πιο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα.
 
Citigroup: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τους πιστωτές με τις παροχές στους συνταξιούχους. Οι πολύ περιορισμένες παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και πάλι, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών να αυξάνεται. Αλλά, τα εμπόδια για τη διενέργεια εκλογών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη δημοτικότητα του.
Share |

Σχόλια χρηστών

Δεν υπάρχουν σχόλια. Συνδεθείτε για να σχολιάσετε το άρθρο.