Παλαίτυπα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας σε έκθεση ορόσημο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 10:57
Παλαίτυπα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας σε έκθεση ορόσημο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
Mε τέσσερα παλαίτυπα της συλλογής της, τα οποία είχαν δωρίσει σε αυτήν ο Διευθυντής του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως Γεώργιος Παπαδόπουλος Κυριακίδης και ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης, αλλά και με ένα ενδεικτικό του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως, καθώς και με φωτογραφικό υλικό εποχής, η Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, συμμετέχει στην  επετειακή έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία», που διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. 
Επιπλέον, εκτίθεται μέρος των μοναδικών θρησκευτικών κειμηλίων της Αργυρούπολης, τα οποία αρχικώς είχαν μεταφερθεί μαζί με την Βιβλιοθήκη στη Νάουσα και μέχρι σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη.
Την έκθεση ορόσημο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαινίασε η  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού ΚΑΣ Λίνας Μενδώνη, αλλά και εκπροσώπων πολιτικών και θρησκευτικών αρχών, ιδρυμάτων, σωματείων και μουσείων από ολόκληρη την Ελλάδα. 
Ομιλίες κατά την τελετή των εγκαινίων εκφώνησαν η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κα. Ειρήνη Γερουλάνου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Γεώργιος Δαυίδ, η επιμελήτρια της έκθεσης κα. Εβίτα Τάκη Αράπογλου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αναφερόμενοι εκτενώς στα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής και στην αξία των σωζόμενων κειμηλίων.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ξενάγηση στις ενότητες της έκθεσης, από την ιστορικό τέχνης κα. Εβίτα Αράπογλου, που φέρει και την επιμέλεια της διοργάνωσης.