'Οταν οι ποιητές μιλούν εμείς σιωπούμε.....' Της Ευθυμούλας Μπαμπάτση - Τζερεφού

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 10:21
'Οταν οι ποιητές μιλούν  εμείς σιωπούμε.....'    Της  Ευθυμούλας Μπαμπάτση - Τζερεφού

Οταν πο ποιητές μιλούν για την ποιητική βραδιά στο Αρχαίο Θέταρο της Μίεζας, εμείς ακούμε....

- Fotini Psi: Στα καλέσματα, να ναι η ψυχή ανοικτή! Γιατί τότε βρέχει ευλογία...Μια μέρα ιδιαίτερη η χθεσινή, από φιλόξενους ανθρώπους σε μέρη θεϊκά, χωμένα στη χόβολη του χρόνου, που κάποια αγγίγματα προσμένουν να δουν το φως, να στείλουν μηνύματα στα δύσκολα του ανθρώπου, λύνοντας το νου, αλλάζοντας τη σκέψη του Ευχαριστώ πολύ τις κυρίες της Νάουσας με ψυχή και πρωτεργάτισσα την κ. Xanthi Hondrou-Hill για την κοινωνία στα ιερά της πόλης τους, τη σχολή του Αριστοτέλη, το ολόδροσο ενεργειακό καταπράσινο δάσος με το Νυμφαίο και τα πλούσια νερά, την επίσκεψη στους Μακεδονικούς τάφους της Κρίσεως, το αρχαίο θέατρο της Μίεζας σαν τερματική κι εκπληκτική επίσκεψη Για να προσφέρουμε κι εμείς οι καλεσμένοι το μικρό μας αντίδωρο.(Θεματική της βραδιάς, Προσφυγιά και μετανάστευση) Ενα απόγευμα όπου ο καιρός δεν μας υποσχόταν τίποτα, αλλά μας επιφύλαξε ένα μαγευτικό φινάλε. Οι απαγγελίες κάτω από τον αδιευκρίνιστο ουρανό οι μυρωδιές βρεγμένου χόρτου και φλαμουριάς, οι βραδινοι κελαηδισμοί των πουλιών και η ευγενική δωρικοτητα των ήχων που ξεχύνονταν απ' το δοξάρι της ταλαντούχας τσελίστας έκανε καθηλωτική τη βραδιά, δημιουργώντας συναισθήματα, καταγράφοντας στη συναισθηματική μας μνήμη, εικόνες σπάνιες Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για όλη αυτή την προσπάθεια!

- Μαρία Μπούλη: Εκεί σε μια γωνιά της αγαπημένης Γης της Μακεδονίας μας είναι η Αρχαία Μίεζα. Σε αυτό της απίστευτης ωραιότητος τόπο..ο μεγάλος Έλληνας Φιλόσοφος Αριστοτέλης ίδρυσε τη Σχολή του, όπου δίδαξε στον Αλέξανδρο Φιλοσοφία και ποίηση για την καλλιέργεια της Ψυχής του...Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες για την Καλλιέργεια του Νου! Σε αυτό τον Ιερό Τόπο στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας..μια ομάδα ποιητών από πόλεις της Μακεδονίας..απαγγείλαμε ποιήματα με συνοδεία βιολοντσέλου, κελαιδήσματα αηδονιών και τους ψίθυρους της βροχής! Η ιδέα και οργάνωση της μαγευτικής βραδιάς της αγαπημένης φίλης Xanthi Hondrou-Hill! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη ζεστή φιλοξενία, τη ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και την ευκαιρία που μας έδωσε να γνωρίσουμε αξιόλογους ομότεχνους Έφυγα με τις καλύτερες αναμνήσεις και με την υπόσχεση να επιστρέφω συχνά εκεί, για να δώσω την ευκαιρία σε φίλους να γνωρίσουν τον Ιερό αυτό τόπο!

- Μαρία Ξανθοπούλου: Στη Νάουσα έγιναν πολύ σπουδαία πράγματα. Κάποιοι, όπως η Xanthi Hondrou-Hill αγαπούν πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα τους και διοργανώνουν εκδηλώσεις, προβάλλοντας και την Ιστορία της πόλης. Μιας πόλης με κουλτούρα σπάνια. Μιας πόλης που διαθέτει ομορφιές της φύσης ανεπανάληπτες. Επισκεφτήκαμε τους τάφους των προγόνων μας, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας. Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδου με τις αφηγήσεις, μας έκανε κοινωνούς ιστορικών στοιχείων. Εδώ περπάτησε ο Αριστοτέλης, ο Ευριπίδης ο Μ. Αλέξανδρος. Επισκεφτήκαμε το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, τη σχολή του Αριστοτέλη. Η φύση αφοπλιστικά όμορφη. Οι Ναουσαίοι φιλόξενοι και δοτικοί άνοιξαν την αγκαλιά τους στους ποιητές που ήρθαν από όλη τη Μακεδονία για να απαγγείλουν ποιήματα στο Αρχαίο Θέατρο. Η Xanthi Hondrou-Hill που διοργάνωσε την εκδήλωση φρόντισε την κάθε λεπτομέρεια με αγάπη. Ακόμα και ο ουρανός συγκινήθηκε από την όμορφη βραδιά, και κάποιες στιγμές δάκρυζε.Τις απαγγελίες συνόδευαν μουσικά το τσέλο στα χέρια της πολύ χαρισματικής μουσικού Ntinas Saratzi, και τα πετούμενα του ουρανού, ενώ η νύχτα άπλωνε το μαύρο της πέπλο πάνω στο απέριττο καλαίσθητο και λειτουργικό αρχαίο θέατρο. Το κοινό καταπληκτικό. Εντυπωσιακή η παρουσία της ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΜΠΑΜΠΑΤΣΗ που διάβασε με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο ένα απόσπασμα από το βιβλίο της που έχει τίτλο "Προσφυγιά και μετανάστευση - ανέντιμη Καταδίκη". Έδωσε το δικό της χρώμα με την παρουσία της η ποιήτρια και Πρέσβειρα ειρήνης του παγκόσμιου οργανισμού world institute for peace για την Ελλάδα και τη Σουηδία, Rania Angelakoudi που απήγγειλε ποιήματά της με το μοναδικό δικό της τρόπο. Ανάμεσα μας ήταν και ο Ναουσαίος ποιητής ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΧΟΣ που έκανε όμορφη την κάθε μας στιγμή, με τον πλούτο που κουβαλάει όχι μόνο σαν ποιητής αλλά και σαν άνθρωπος Ανεπανάληπτες στιγμές. Δεν περιγράφονται με λέξεις. Η Νάουσα πρέπει να προβληθεί αξιοποιώντας τα ιστορικά της μνημεία και προσελκύοντας τουρίστες. Συγχαρητήρια στην ποιήτρια Xanthi xondrou xill που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, στην "Κίνηση για τα γράμματα και τις τέχνες" στους ποιητές και σε όλους εκείνους που βρέθηκαν στο χώρο και έζησαν το θαύμα που έγινε.

Συγχαρητήρια και από μένα στην κα Ξανθή Χονδρού-Χιλ για την άψογη διοργάνωση.