Οι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 12:21
Οι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας  τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων  από την Ελληνική Επανάσταση

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας, με την εποπτεία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας,  τιμώντας την επέτειοτων 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, συμμετέχει στις εκδηλώσειςτων βιβλιοθηκών της Μακεδονίας, με την δημιουργία τριών περιγραφικώνλαβάρων (banners) σε μια διαδημοτική έκθεση τεκμηρίων, που θα παρουσιαστεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε πόλεις της Μακεδονίας.

Στην πόλη της Νάουσας, η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 7 έως τις 13/5, στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νάουσας, στοπλαίσιο των εκδηλώσεων για τοΟλοκαύτωμα.

Εκτός από τις βιβλιοθήκες των πόλεων της Μακεδονίας, στην διαδημοτική έκθεση θα συμμετάσχει και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Κάθε βιβλιοθήκη,  σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, θα δημιουργήσει περιγραφικά λάβαρα παρουσίασης, τα γνωστά σε όλους μπάνερ. Αυτά τα περιγραφικά λάβαρα, τα οποία θα δημιουργήσουν οι βιβλιοθήκες, θα αποτελέσουν τον κύριο κορμό της έκθεσης, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στις περιοχές της Μακεδονίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της διαδημοτικής δράσης θα παρουσιαστούν  ιστορικά κειμήλια που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες το 1821 από τη συλλογή του Βασίλη Νικόλτσιου.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση πρόκειται να συμμετάσχουν οι ακόλουθοι φορείς:

1.Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 2.Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, 3.Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, 4.Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου», 5.Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, 6.Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, 7.Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, 8.Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος», 9.Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης 10.Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδά 11.Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου, 12.Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας, 13.Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Μουδανιών, 14.Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος 15. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου, 16.Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου,17.Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας 18. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, 19.Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας 20.Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, 21.Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια» 22.Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα», 23.Πολεμικό Μουσείο Γ΄Σ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενηθεί συγκεκριμένα στον χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου από τις 5 έως τις 30 Απριλίου. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία Covid- 19.

Στη συνέχεια, όπως προαναφέρθηκε, η έκθεση θα περιοδεύσει σε όλους τους δήμους και τις πόλεις που θα συμμετάσχουν. Η έκθεση αυτή θα υπάρξει και σε ψηφιακή μορφή, ώστε να παρουσιαστεί διαδικτυακά και στον Απόδημο Ελληνισμό.