'Οι Γυναίκες του Μίκη'

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 09:29
'Οι Γυναίκες του Μίκη'

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο, ο Δήμος Νάουσας και η Επιτροπή Ισότητας σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι του Ωδείου «Αριστοτέλης» παρουσιάζουν τη μουσική εκδήλωση «Οι Γυναίκες του Μίκη», την Κυριακή 26 Μαρτίου  στις 8 μ.μ.  στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας «Μίκης Θεοδωράκης». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης τους συναυλίας με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τον Μάρτιο του 2022 και τη θερμότατη ανταπόκριση του κοινού, το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Voci Contra Tempo» παρουσιάζει στη Νάουσα ένα μοναδικό πρόγραμμα - αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Με αφορμή την αποδημία του αείμνηστου τιτάνα της ελληνικής μουσικής τον Σεπτέμβρη του 2021, οι «Voci Contra Tempo» θέλησαν να αναδείξουν τη γυναικεία μορφή στα τραγούδια του, έτσι όπως εμφανίζεται στην απαράμιλλης ομορφιάς ποίηση των Κώστα Βίρβου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Ερρίκου Θαλασσινού, Γιάννη Θεοδωράκη και Νίκου Γκάτσου. Η γυναίκα-μάνα, η γυναίκα-αγαπημένη, η γυναίκα-αγωνίστρια, η Παναγιά, αλλά και το μικρό κορίτσι, αυτό που φωλιάζει στην καρδιά κάθε γυναίκας, μικρής ή μεγάλης, είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος, που μας θυμίζει ότι η γυναικεία μορφή στα τραγούδια του Μίκη είναι εμφανής, πολυπρόσωπη, δοξασμένη, πληγωμένη, ελπιδοφόρα, και κυρίως... ζωντανή! Με μία λιτή αλλά μαγική μουσική συνοδεία πιάνου, η συναυλία πλαισιώνεται με συγκινητικά κείμενα που ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του κάθε τραγουδιού, αλλά και των γυναικών στις οποίες αναφέρονται.

Θα ακουστούν χορωδιακές επεξεργασίες των Δημήτρη Καρβούνη, Θανάση Μπιλιλή, Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, Νίκου Πλατύρραχου και Σοφίας Γιολδάση.

Συντελεστές:

Πιάνο: Θανάσης Μπιλιλής

Αφήγηση - Επιμέλεια κειμένων: Γρηγόρης Πυριαλάκος

Καλλιτεχνική επιμέλεια - Μουσική Διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση