Οι 'Γιορτές Νερού' συνεχίζονται με Αρετή Κετιμέ και Ντιλέκ Κοτς !

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 11:12
Οι 'Γιορτές Νερού'  συνεχίζονται με Αρετή Κετιμέ και Ντιλέκ Κοτς !
Μετά την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, οι Γιορτές Νερού συνεχίζονται σε Ειρηνούπολη και Ανθεμια φιλοξενώντας δυο σπουδαίες ερμηνεύτριες, που πλαισιώνονται από εξαίρετους μουσικούς-σολίστες : την Αρετή Κετιμε και τη Ντιλέκ Κοτς .
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο Αγγελοχώρι, η Αρετή Κετιμέ εμφανίζεται μαζί με τα «Μπρατίμια» και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου , η Ντιλέκ Κοτς δίνει το παρόν με την ορχήστρα της στις πηγές του Ολγάνου, στον Κοπανό. Οι δύο μοναδικές καλλιτέχνιδες θα μας ταξιδέψουν μουσικά στην Ελλάδα, στη Μικρά Ασία, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια. Η είσοδος για το κοινό και στις δύο εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη.
Αρετή Κετιμε
Η Αρετή Κετιμέ γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μεσολογγίτες. Στα 6 της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα σαντουριού κοντά στον αξέχαστο δάσκαλο Αριστείδη Μόσχο. Στα 9 της χρόνια άρχισε μαθήματα πιάνου θεωρίας στο ωδείο Αθηνών. Ταυτόχρονα άρχισε ιδιαίτερα μαθήματα σαντουριού με τη Λευκορωσίδα δεξιοτέχνη Αγγελίνα Τκατσίεβα που τη βοήθησαν στην τεχνική και την γενικότερη αντίληψη του οργάνου.
Το 2000 και 2003 συμμετείχε στο φεστιβάλ της Σύμης Το 2002 όταν ο Γιώργος Νταλάρας ανακάλυψε το ταλέντο της την κάλεσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του ΖΥΓΟΥ στην πλάκα δίπλα του, με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Μελίνα Ασλανίδου. Συμμετείχε στο δίσκο ‘’ Από καρδιάς ‘’ ζωντανή ηχογράφηση από τον ΖΥΓΟΥ [ΕΜΙ].
Το 2003 συμμετείχε στην παράσταση “Αφιέρωμα στην Μ. Ασία” κοντά στους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία και ορχήστρα Εστουδιαντίνα Ν .Ιωνίας Μαγνησίας στο ΗΡΩΔΕΙΟ. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το DVD
«ΜΠΡΑΤΙΜΙΑ»
Τα «μπρατίμια» είναι ένας εθιμοτυπικός όρος που προέρχεται κυρίως από τους βλάχικους γάμους και αναφέρεται στους στενούς φίλους του γαμπρού ή της νύφης και, γενικότερα, στα άτομα με τα οποία μας δένουν ισχυροί δεσμοί φιλίας. Τα μπρατίμια αναλαμβάνουν το ξύρισμα του γαμπρού, με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών, βοηθούν στο γλέντι που προηγείται του γάμου και, την ημέρα του γάμου, είναι αυτοί που συνοδεύουν τη νύφη στην εκκλησία.
Τα «μπρατίμια» είναι επίσης μια παρέα μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια. Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα. Έκτοτε με έδρα την Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας μουσικές παραδόσεις από τον Ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια κυρίως σε γαμήλια γλέντια, πανηγύρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που αφορούν την παραδοσιακή μουσική.
Μέλη Σχηματος
Νικος Αγκούσης , κλαρίνο
Μάκης Μπακλατζής , βιολί
Δημήτρης Παναγούλιας , κρουστά
Γιάννης Πούλιος , Λαούτο
Σάκης Ξενούδης , Κανονάκι
Αγγελοχώρι , 16/9 , 9.00 μ.μ, παλιό Δημαρχείο .
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ !
Ντιλέκ Κοτς και πενταμελές σχήμα
Στο ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνονται τραγούδια πολλά, τα οποία έχουν διασωθεί μουσικά απαράλλακτα μεταξύ τους. Είναι κομμάτια που έλκουν την καταγωγή τους από το μεγάλο αυτό χωνευτήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας το οποίο υπήρξε η Ανατολή. Αυτή την κοινή καταγωγή, αυτή τη συνδημιουργία , την αρμονική συνεργασία του παρελθόντος επιδιώκει να ζωντανέψει σήμερα, σε πείσμα στερεότυπων προκαταλήψεων το σχήμα της Dilek Koç. Με πολύ μεράκι η DILEK KOÇ (Ντιλέκ Κότς) και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν την κοινή αυτή μουσική παράδοση με ethnic χαρακτήρα, δημιουργώντας έτσι ακούσματα που πνέουν με τον αέρα της Ανατολής, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Κάθε χρόνο συμμετέχει με την ορχήστρα της στα φεστιβάλ, στις διάφορες πολιτιστικές, εορταστικές και χορευτικές εκδηλώσεις και στα παραδοσιακά πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια απο την Μικρασία, Καπαπδοκία, απο όλη την Ελλάδα και από Τουρκία. Ασχολήθηκε πολύ με τα τραγούδια των προσφύγων της Μικράς Ασίας τραγουδώντας στα ελληνικά και στα τουρκικά λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τη Καππαδοκία.
Λίγα λόγια για τη Dilek
Η Dilek Koç κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας όπου και γεννήθηκε. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1999 παντρεύτηκε με Έλληνα και μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη. Έχει έναν γιο 13 χρονών.
Τα πρώτα της βήματά στη μουσική, τα έκανε στην «Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης» και στον σύλλογο πολιτισμού και τέχνης του Ruhi Su, ο οποίος ήταν αριστερός και υπήρξε σύμβολο της σύγχρονης τουρκικής λαϊκής μουσικής. Συμμετείχε στην χορωδία του Ρουχί Σου «Dostlar Κοrosu» 4 χρόνια. Επίσης έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στον σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» με τον δάσκαλο και πρωτοψάλτη στο πατριαρχείο, Παναγιώτη Νεοχωρίτη.
Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η συμμετοχή της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» όπου έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Baharat, tarçın ve buse» (μπαχάρι, κανέλλα και φιλί-απόδοση του Τάσου Μπουλμέτη) καί το τραγούδησε, σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το 2004.
Συνεργάσθηκε, δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, όπως οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Λέκκας, Έλλη Πασπαλά, Αρετή Κετιμέ,, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ορφέας Περίδης, Κώστας Φαλκώνης, Σοφία Νάτσιου και πολλοί άλλοι.