Οι ΑΠΕ ως απάντηση στην κλιματική κρίση

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 12:20
Οι ΑΠΕ ως απάντηση στην κλιματική κρίση

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την OpinionPoll, διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 98%,αναγνωρίζουν ως μέγιστο πρόβλημα την κλιματική αλλαγή και την συνδέουν άμεσα με την αύξηση των φυσικών καταστροφών (92%).

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Είναι γεγονός ότι πλέον, βιώνουμε όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες περιουσίες, καλλιέργειες ή ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έγινε μάρτυρας αρκετών τέτοιων φαινομένων, πρωτόγνωρων για την γεωγραφική της θέση και του κλίματός της (πλημμύρες, πυρκαγιές, κυκλώνες, ερημοποιήσεις, ξηρασίες κ.ο.κ). Αιτία όλων των παραπάνω είναι η εκβιομηχανοποίηση του πλανήτη τους τελευταίους αιώνες και η έντονη επέμβαση στο περιβάλλον, που με τη σειρά τους οδήγησαν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και την καταστροφή των οικοσυστημάτων.

Δυστυχώς πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Είναι επιτακτική η αλλαγή του τρόπου που παράγουμε ενέργεια.Σε αυτό το κρίσιμο συμπέρασμα έχουν καταλήξει διαδοχικές εκθέσεις και ανακοινώσεις  της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), του διακυβερνητικού φορέα που συντονίζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Για να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Έχει θέσει υψηλούς στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών. Στόχος είναι το 2050, η Ευρωπαϊκή οικονομία να είναι κλιματικά ουδέτερη.Βασικό στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην δημοσκόπηση της OpinionPollμάλιστα, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επενδύσουμε στην ηλιακή ενέργεια (78,4%) στην αιολική (60%) και στην υδροηλεκτρική (32%).

Η  Αιολική Ενέργεια αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί τον 100% βεβαιωμένο ενεργειακό της πόρο που είναι αξιοποιήσιμος και δεν ρυπαίνει, τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται για μία φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα με απολύτως θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή, τη λειτουργία και την απεγκατάστασή τους παράγεται από αυτές μέσα στους πρώτους 5-12 μήνες λειτουργίας τους.Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της, μια ανεμογεννήτρια παράγει έως και 50 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνεται κατά την κατασκευή, λειτουργία και απεγκατάστασή της. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη την ανακύκλωση των υλικών της ανεμογεννήτριας μετά το πέρας του κύκλου ζωής της, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά[1].

Ωστόσο, διατυπώνεται κατά καιρούς ο ισχυρισμός ότι η λειτουργία των ανεμογεννητριών επηρεάζει το μικροκλίμα ή το παγκόσμιο κλίμα. Αυτό είναι αναληθές. Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα αιολικά πάρκα δεν μπορεί να επηρεάσουν το μικροκλίμα, αφού μια ανιχνεύσιμη -και πάντως απειροελάχιστη – επίδραση μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε περίπτωση εγκατάστασης 500-2000 ανεμογεννητριών σε πεδινό έδαφος. Όσον αφορά το παγκόσμιο κλίμα, ακόμα και στη θεωρητική περίπτωση που οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες καλύπτονταν μόνο από ανεμογεννήτριες, αυτές θα απορροφούσαν κατά τη λειτουργία τους ένα ουσιαστικά μηδαμινό μέρος της ενέργειας της ατμόσφαιρας (περίπου 0,007%). Περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να αναζητήσει κανείς στο https://ask4wind.gr/climate-myth04/

Με την συμφωνία των Παρισίων το 2015, επισφραγίστηκε η δέσμευση των κρατών, των επιχειρήσεων και των κοινωνιών, στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα, να υιοθετήσουν συντονισμένα μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στην Ελλάδα, η επικείμενη αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα θα οδηγήσει σε ακόμα πιο υψηλούς στόχους για τα αιολικά πάρκα.