Ντοκιμαντέρ για την Ελληνική Επανάσταση στην Μακεδονία, με εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Νάουσας.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021 17:55
Ντοκιμαντέρ για την Ελληνική Επανάσταση στην Μακεδονία, με εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Νάουσας.
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το «Ίδρυμα Παπαγεωργίου» παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ επικεντρωμένο στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Μακεδονίας, με εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Νάουσας.
Σημεία από σχετικό δημοσίευμα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
“Με εικόνες από drones από τα μαντεμοχώρια Χαλκιδικής μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα και γραφιστικά που θυμίζουν... ηλεκτρονικό παιχνίδι, ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου -με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821- περιγράφει σε 43' τα βασικά σημεία και πρόσωπα της, όχι ιδιαίτερα γνωστής, επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία.
…Η πιο γνωστή πτυχή του αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας είναι της Νάουσας -για τη συνεισφορά της στον αγώνα είναι η μόνη πόλη που φέρει τον τίτλο «ηρωική»- και της θυσίας των γυναικών της πόλης που προτίμησαν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στο ποτάμι της Αράπιτσας παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
Το ντοκιμαντέρ κλείνει με το παραδοσιακό τραγούδι «Μακρυνίτσα» ερμηνευμένο από τη Ναουσαία τραγουδίστρια Μαίρη Δούτση . Αναφέρεται στην καταστροφή της Νάουσας, «το Μεσολόγγι της Βόρειας Ελλάδας», στις 13 Απριλίου του 1822 από τους Τούρκους, ως ανάμνηση της πτώσης και του πνιγμού των γυναικών της πόλης στον ποταμό Αράπιτσα, για να μην πέσουν υπόδουλες στα τουρκικά στρατεύματα.”