Νομοθετική ρύθμιση για την μείωση του κόστους άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προτείνει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 11:39
Νομοθετική ρύθμιση για την μείωση του κόστους άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προτείνει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Εντυπωσιακή ελάφρυνση στο κόστος άσκησης της δραστηριότητας αγροτικής εκμετάλλευσης μέσω της αύξησης του ποσοστού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης σε ποσοστό μέχρι και 75% σε ετήσια βάση από το 20% που ισχύει επί του παρόντος, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής της ΝΔ Τσαβδαρίδης Λάζαρος μαζί με 7 ακόμη συναδέλφους του από τη ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που κατετέθη στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» η εν λόγω ρύθμιση αυτή είναι απολύτως αναγκαία τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας και απόλυτα συμβατή με τον Στόχο 7 της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Σημειώνεται δε ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη βιώσιμη γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον σε μία εποχή όπου το ζητούμενο είναι η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής.

Επισημαίνεται δε ότι η τροπολογία υποστηρίχθηκε στη Βουλή και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη,  ο οποίος και υπογράμμισε ότι αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου.