Νίκος Σπαθάκης: Στο Μoυσείο ΕΡΙΑ είναι η ψυχή της Νάουσας!

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 11:41
Νίκος Σπαθάκης: Στο  Μoυσείο  ΕΡΙΑ είναι η ψυχή της Νάουσας!

Επισκέφθηκα το νέο μουσείο ΕΡΙΑ ! Καταπληκτική δουλειά , ένα μεγάλο Μπραβο σε όλους τους συντελεστες που έστησαν αυτό το υπέροχο έργο ! Σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης η συγκίνηση μου ήταν στο κατακόρυφο ! Εικόνες από το παρελθόν σαν να μιλούσαν από το χθες στο σήμερα ! Πρόσωπα των ιδρυτών , των εργατών σαν να ήταν μια οικογένεια εκεί μας περιμένουν να μας ξεναγήσουν σε μια ιστορία 100 χρόνων γεμάτα μόχθο , κόπο , ιδρώτα , αγωνία ! Ο πλούτος αυτών των εργοστασίων έφερε μια υπεραξία στην πολη μας που της χάρισε μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά της κλωστοϋφαντουργίας ! Και αυτός ο πλούτος φαίνεται αποτυπωμένος σε αυτή τη μουσειακή έκθεση μέσα από τις φωτο και τον εξοπλισμό εκείνης τη εποχής !

Ένα δέος και μια απροσδιόριστη συγκινηση αναμικτη με ένα θαυμασμο τι πέτυχαν οι Λαναραδες όλα αυτά τα χρόνια χαράσσονται μέσα στην ψυχή μας κοιτάζοντας εικόνες από το παρελθόν ! Ένα παρελθόν τόσο περήφανο και τόσο ένδοξο για το τι πέτυχαν οι πολίτες αυτής της πολης μέσα από τη δουλειά τους δίνοντας οικονομική άνεση στην πολη , ευημερία και άνθηση σε όλους τους τομείς !

Αυτό όμως που σε προκαλεί ρίγη συγκινήσεως είναι οι φωτογραφίες όλων εκείνων που εργάστηκαν σε αυτά τα εργοστάσια ! Όλοι με το χαμόγελο , όλοι μια αγκαλιά , όλοι μια οικογένεια ! Ναι μια οικογένεια χωρίς υπερβολή ! Είδα και μια φωτο της μητέρας μου μπροστά σε ένα μικρόφωνο όταν μετά τον πόλεμο ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια για την επαναλειτουργία των εργοστασίων ! Και τα εργοστάσια πήραν μπροστά και η ζωή ξαναπήρε μπρος και η ζωή συνεχίστηκε δίνοντας τη θέση της σε έργα ειρηνικά δημιουργικά αφήνοντας πίσω της τον καταστρεπτικό πόλεμο !

Απευθύνομαι σε όλους τους Ναουσαίους μικρούς και μεγάλους να πάνε να δούνε το μουσείο Να είναι σίγουροι ότι θα βρουν ένα κομμάτι από το παρελθόν τους ! Ένα κομμάτι απο την ίδια τους την ύπαρξη ! Οι Λαναραδες μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους είναι εκεί και μας περιμένουν ! Μας περιμένουν να μας ξεναγήσουν δείχνοντας μας ότι κάθε όνειρο που έχει ο άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκεί να υπάρχει όραμα πίστη και αγάπη για δημιουργία ! Κλείνοντας θα ηταν παράλειψη να μην αναφερθώ σε όλους εκείνους τους συντελεστες που δημιούργησαν αυτήν την υπέροχη εικόνα ξεθάβοντας το παρελθόν μας , τις μνήμες μας , την ίδια μας την ύπαρξη ως πολη !

Στο μουσείο αυτό είναι η ψυχή της Νάουσας !