Νικόλας Καρανικόλας: Προχωράμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου μας

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 11:02
Νικόλας Καρανικόλας: Προχωράμε στην αντιπλημμυρική  θωράκιση του δήμου μας

 Νέες μελέτες για την προστασία της Νάουσας και του κάμπου από πλημμύρες προχωρά ο   Δήμος Νάουσας και η ΔΕΥΑΝ Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή λιμνοδεξαμενής για την εξοικονόμηση νερού άρδευσης για τους αγρότες

Σημαντικά έργα ομβρίων υδάτων στην πόλη της Νάουσας και στους πεδινούς οικισμούς του Δήμου Νάουσας για την θωράκιση τους από πλημμύρες αλλά και την κατασκευή λιμνοδεξαμενής για την εξοικονόμηση  του νερού άρδευσης σε περίπου 3.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα περιλαμβάνουν οι μελέτες που προχωρά εδώ και δύο χρόνια η δημοτική αρχή Νάουσας  και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Νάουσας (ΔΕΥΑΝ).

 

Συγκεκριμένα, η  ΔΕΥΑ Νάουσας στο πλαίσιο των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σχεδιάζει σειρά νέων αντιπλημμυρικών έργων που θα διασχίζουν όλη την πόλη της Νάουσας, χωρίζοντας την σε ζώνες και απομακρύνοντας τα όμβρια νερά, με κατεύθυνση το ποτάμι της Αράπιτσας.

Ειδικότερα, η πόλη θα χωριστεί σε τμήματα ανάλογα την κλίση της και θα μελετηθεί η δημιουργία νέων αγωγών σε 3 ζώνες. Στόχος είναι η απομάκρυνση των νερών πριν δημιουργηθούν μεγάλοι όγκοι νερού και αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές συγκεντρωμένα τα νερά των ψηλότερων περιοχών.

Αυτό θα επιτευχθεί αρχικά απομακρύνοντας τα όμβρια νερά των ορεινότερων περιοχών (νερά από Αγία Τριάδα/ Άγιο Νικόλαο περιοχή συνοικισμού) και διευθετώντας τα εκτός του αστικού ιστού.

Στη συνέχεια, στο ύψος του Εργατικού Κέντρου θα δημιουργηθεί νέα τομή απομάκρυνσης και τέλος περιμετρικά στο ύψος της κεντρικής πλατείας. Η δημιουργία νέων αγωγών θα αποσυμφορήσει του υφιστάμενους και θα βοηθήσει και σε παλιότερες παθογένειες του συστήματος. Παράλληλα, σχεδιάζονται και μικρότερες επεμβάσεις που θα βοηθήσουν τοπικά σε αρκετά σημεία της πόλης.

«Εκτός από την μελέτη της πυρασφάλειας που έχουμε σχεδιάσει για την προστασία του βουνού μας που ανέρχεται σε ποσό πάνω των 2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό μας που έχει ξεκινήσει εδώ και μια διετία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Νάουσας και των πεδινών οικισμών. Πρόκειται για σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του δήμου μας. Παράλληλα σχεδιάζουμε την κατασκευή λιμνοδεξαμενής που θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες του δήμου μας, ενισχύοντας την παραγωγική διαδικασία των αγροτών μας» επισημαίνει σε δήλωσή του  ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Γιώργος Τασιώναςπροσθέτει: «Ο ενιαίος  σχεδιασμός  αντιπλημμυρικών έργων για όλο τον δήμο αποτελεί πρωτοπόρα τεχνική που θα αντιμετωπίσει συλλογικά το πρόβλημα και για πρώτη φορά θα μελετηθεί η διευθέτηση των όμβριων υδάτων συνολικά. Δίνουμε βάση στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων με  αντιπλημμυρικά έργα ουσίας που θα προχωρήσουν  στη Νάουσα και στον κάμπο».  

Αντιπλημμυρικά έργα και στους πεδινούς οικισμούς

Όπως προαναφέρθηκε η ΔΕΥΑΝ ετοιμάζει μελέτη που αφορά στην κατασκευή έργων των ομβρίων υδάτων στους πεδινούς οικισμούς του δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν απορροές ομβρίων από τις ψηλότερες περιοχές.   

Επισημαίνεται ότι στους περισσότερους πεδινούς οικισμούς, δεν έχουν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια δίκτυα συλλογής και μεταφοράς ομβρίων υδάτων για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών του κάμπου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι περιοχές να πλήττονται σοβαρά, ακόμη και με συνήθεις βροχοπτώσεις. Σημειώνονται εκτεταμένες κατακλύσεις υδάτων και λόγω του ανάγλυφου της περιοχής δημιουργούνται χείμαρροι σε κεντρικούς δρόμους εντός κατοικημένων περιοχών, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

 

Για την αντιπλημμυρική προστασία των παραπάνω περιοχών, απαιτείται η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με τελικούς αποδέκτες τοπικούς χείμαρρους ή αποστραγγιστικές τάφρους της περιοχής. Τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν – σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονείται αυτήν την περίοδο από τον Δήμο Νάουσας και τη ΔΕΥΑΝ  - θα είναι απόλυτα συμβατά με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στους οικισμούς (δόμηση, δίκτυακλπ).

 

Κατασκευή λιμνοδεξαμενής – αρδευτικά δίκτυα

Δεδομένου ότι οι σημερινές αρδευτικές ανάγκες του Δήμου Νάουσας δεν καλύπτονται επαρκώς, κρίθηκε επίσης σκόπιμη η ανεύρεση επιπλέον σημείων υδροληψίας. Η κατασκευή νέας λιμνοδεξαμενής που περιλαμβάνει η σχετική μελέτη αποσκοπεί στην αποθήκευση νερού για την ενίσχυση των διαθέσιμων αποθεμάτων αρδευτικού νερού.

Το εν λόγω έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.

Το αποταμιευόμενο νερό στην λιμνοδεξαμενή, σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες πλήρους άρδευσης έως και 3.000 στρεμμάτων.

Οι ανάγκες σε αρδευτικό νερό μέχρι σήμερα καλύπτονται από γεωτρήσεις που πέρα από το ενεργειακό κόστος, που απαιτείται να δαπανηθεί, προκύπτει και σημαντικό επιπλέον κόστος από την συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.