Μήνυμα του Δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη για την 202η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 11:05
Μήνυμα του Δημάρχου  Νίκου Κουτσογιάννη για την 202η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Στη σημερινή ταραγμένη εποχή η απόφαση των προγόνων μας να επαναστατήσουν φαντάζει ακατανόητη. Η Νάουσα του 1822 ήταν μια εύρωστη πόλη, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που απολάμβανε πλήθος προνομίων ως προστατευόμενη της μητέρας του Σουλτάνου.

 Οι Ναουσαίοι όμως πρόταξαν το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της αρετής και με οδηγό την πίστη στον Χριστό και την αγάπη για την πατρίδα προσέφεραν στον εθνικό αγώνα για τη λευτεριά μια από τις ενδοξότερες στιγμές του. Το μεγαλείο της επανάστασης της Νάουσας κορυφώνεται με τη θυσία των γυναικών της Νάουσας, η οποία αποτελεί ωδή στην τιμή και την αξιοπρέπεια. Η επιλογή του θανάτου έναντι της ατίμωσης συνιστά πράξη ηρωική, γενναία, βαθιά αξιακή. Η συμβολή του Ολοκαυτώματος της Νάουσας στον αγώνα της παλιγγενεσίας είναι ανεκτίμητη. Τα διδάγματα της όμως είναι αυτά που είναι στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας, της κρίσης των αξιών και της αναζήτησης οράματος καθίστανται σπουδαία για την αναγέννηση του έθνους μας.

 Η μαρτυρική θυσία, η προσήλωση στις υψηλές αξίες, η αδιαπραγμάτευτη αγάπη για την ελευθερία και την τιμή οφείλουν να είναι σήμερα ο φάρος της δικής μας πορείας στο παρόν και το μέλλον. Για τη συμβολή σας στη λευτεριά και το λαμπρό παράδειγμα σας, στεκόμαστε αιωνίως ευγνώμονες μπροστά σας ένδοξοι γυναίκες, άνδρες και παιδιά της μαρτυρικής Νάουσας.

 

Χρόνια πολλά Νάουσα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

 

Ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας

Νικόλαος Κουτσογιάννης