ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 12:53
ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που παραμένει ανοιχτή πληγή στη συλλογική μνήμη του Έθνους μας. Ένα έγκλημα που μας γεμίζει βαθιά οδύνη και απαιτεί την ιστορική δικαίωση των αθώων θυμάτων.

Η σφαγή 353.000 προγόνων μας στα ιερά χώματα του Πόντου, ο εκτοπισμός και η εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες καθώς και το έπος της προσφυγιάς είναι σελίδες της Ελληνικής ιστορίας που όχι μόνο οργίζουν, συγκινούν και πεισμώνουν αλλά και διδάσκουν.

Διδάσκουν ότι η ποντιακή ψυχή, υπερήφανη και αγέρωχη, κατόρθωσε όχι μόνο να υπερβεί τον αφανισμό αλλά να συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική ανόρθωση και στην οικονομική και πολιτιστική ανάταση του ελληνικού κράτους μέσα στον 20ο αιώνα.

Διδάσκουν ότι οι όλες εμείς οι νεότερες γενιές μας έχουμε ιερό καθήκον όχι μόνο να τιμούμε τους νεκρούς και ξεριζωμένους προγόνους μας αλλά κυρίως να προασπίζουμε στην καρδιά μας με σθένος και υπερηφάνεια όσα αυτοί μας κληροδότησαν με το παράδειγμα της ζωής τους και της θυσίας τους.

Και τέλος διδάσκουν ότι ο αγώνας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας πρέπει πάντα να αποτελεί κυρίαρχη δέσμευση όλων μας προκειμένου να αποδοθεί η δικαιοσύνη, να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, να απαιτηθεί η ρητή και χωρίς υποσημειώσεις συγγνώμη της Τουρκίας και να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των απογόνων των θυμάτων και επιζώντων της Γενοκτονίας.

 

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ