Μιχάλης Αγιαννίδης: Είναι ασέβεια να μπλέκουμε σε "ξένα χωράφια"

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 10:04
Μιχάλης Αγιαννίδης: Είναι ασέβεια να μπλέκουμε σε
Όταν το 2012, είχαμε πάρει μέρος στην έκθεση του Γιώργη Μελίκη "Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής μας παράδοσης", ούτε φανταζόμασταν ότι θα υπάρχουν τόσα πολλά έθιμα ανά την Ελλάδα, μασκοφόρα, κωδωνοφόρα,12ημέρου, Αποκριάς..Τα περισσότερα τα ξέραμε φυσικά, κάποια άλλα όχι..
Καθένα από αυτά, αναβιώνει, τελείται στον τόπο που "γεννήθηκε", από ανθρώπους απλούς, αλλά με μεράκι για τη διατήρηση της παράδοσης του κάθε τόπου, χωριού, πόλης, κοινωνίας.
Όταν θέλουμε να δούμε τα Μπαμπούγερα της Δράμας,θα πάμε στην Καλή Βρύση,τον Πουρπούρη στον Έβρο,τα Αργκουτσάρια στην Κλεισούρα της Καστοριάς κλπ.
Δε θα νιώσω εγώ από τη Νάουσα αν επιχειρήσω να κάνω αναπαράσταση χορών, αυτό που νιώθει ο άνθρωπος που αναβιώνει τα Μπαμπούγερα του Βαμβακόφυτο Σερρών,τα Ρουγκάτσια του Γιδά,τους κωδωνοφόρους του Σοχού..
Οφείλουμε σεβασμό στις παραδόσεις και τα έθιμα κάθε περιοχής,όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις, χωρίς τουπέ, και ειρωνίες.
Η παράδοση δεν είναι κτήμα κανενός, αλλά για όλα τα παραπάνω έθιμα, κάποιοι έχουν κάνει μεγάλο αγώνα να τα διατηρήσουν και να τα προστατεύσουν,να τα μεταδώσουν στις επόμενες γενιές ώστε και αυτές με τη σειρά τους να κάνουν το ίδιο.
Είναι ασέβεια λοιπόν να μπλέκουμε σε "ξένα χωράφια",που μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει από αυτό που θα περιμέναμε..
Και όσο για τα δικά μας, καλή Αποκριά και καλή δύναμη σε όλους χορευτές του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες, που θα πάρουν μέρος στο έθιμο..
Οι φουστανέλες ήδη σιδερώνονται,τα ασήμια ράβονται όπου υπάρχει η παραμικρή ατέλεια,ο "πρόσωπος" μπορεί να δεθεί ξανά και οι μέρες μετράνε αντίστροφα για την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς...