Λίνα Βαλσαμίδου: Ο βιασμός αναπαράγεται μέσα από τα αφηγήματα των ΜΜΕ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 09:06
Λίνα Βαλσαμίδου: Ο βιασμός αναπαράγεται  μέσα από τα αφηγήματα των ΜΜΕ

«Σε αντίθεση με τα περισσότερα εγκλήματα, ο βιασμός σπέρνεται και φύεται στον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας μας και αναπαράγεται μέσα από τα αφηγήματα των ΜΜΕ» τόνισε η Λίνα Βαλσαμίδουερευνήτρια στο AdvancedMediaInstitute& υπ. διδάκτωρ Επικοινωνίας/Δημοσιογραφίας κ. Λίνα Βαλσαμίδουστην εισήγησή της  με τίτλο: “Σχέσεις εξουσίας, Φύλο  και Βιασμός στην Τηλεόραση: Μια μελέτη περίπτωσης σε δραματική ελληνική τηλεοπτική σειρά”, στην  Α Διεπιστημονική Συνάντηση του δεύτερου κύκλου  που διοργάνωσε  η ΕΠΕΤΑΔ , Εταιρεία Επιστημόνων  Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων Τ.Α.Δ. στο πανέμορφο νησί της Αστυπάλαιας με την συνδιοργάνωση του Δήμου Αστυπάλαιας.

Στην εισήγησή της τόνισε εμφατικά πωςη σεξουαλική βία ήταν εδώ και καιρό, και εξακολουθεί να είναι, κοινός τόπος στο τηλεοπτικό δράμα, που χρησιμοποιείται συχνά τόσο για να προσθέσει αυθεντικότητα και ρεαλισμό στις σειρές όσο και ως μέσο εντυπωσιασμού στο κυνήγι της τηλεθέασης ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως συχνά ένα επεισόδιο σε μια τηλεοπτική σειρά που περιλαμβάνει την πράξη του βιασμού είναι και το πιο δημοφιλές στη σειρά.  Η κ. Βαλσαμίδου παράλληλα έθεσε καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς ενώ πρότεινε μια σειρά λύσεων που αφορούν στις τηλεοπτικές αναπαραστάσεις των βιασμών των γυναικών. 

Οι εισηγήσεις όλες  επικεντρώθηκαν στα θέματα

-ΒΙΑ και ΠΑΙΔΙ 

-ΒΙΑ και ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

-ΒΙΑ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τέλος, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της καθηγήτριας κ. Τέσσας Δουλκέρη, με θέμα η ΩΡΑ Η ΚΑΚΙΑ, παραγωγή του Α.Π.Θ. που συμμετείχε  στο  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα.

Οι εισηγήσεις ήταν ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες  και  τεκμηριωμένες που οδήγησαν σ ένα εποικοδομητικό διάλογο με το κοινό. Η φράση ΑΡΓΗΣΑΜΕ  μιας ακροάτριας ήταν καθοριστική  και τονίσθηκε  ότι η έξαρση της ΒΙΑΣ  που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια   στην Ελληνική Κοινωνία δεν  δικαιολογείται και θα πρέπει να εξαλειφθεί. Η ευαισθητοποίηση, η αφύπνιση  όλων, είναι απαραίτητη αλλά  και ο ρόλος των ΜΜΕ  είναι  σημαντικός και απαραίτητος.

Ο Δήμαρχος κ. Ν. Κομηνέας, γεννημένος στη Νάουσα Ημαθίας, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές  δράσεις  που γίνονται τα τελευταία χρόνια και  είναι σημαντικές αλλά ευρέως είναι γνωστές οι δράσεις του νησιού για τον ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, όπως και η ανάπτυξη-παραγωγή και προώθηση των τοπικών προϊόντων  δράσεις που προβάλλονται όχι μόνο από τα Ελληνικά  ΜΜΕ αλλά και τα Διεθνή ΜΜΕ με πλήθος συνεντεύξεων.