ΛΕΝ: 'Σχέδια ονειρεμένα και πολύχρωμα: υφαίνοντας ιστορίες και μοτίβα στον αργαλειό'

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 11:14
ΛΕΝ: 'Σχέδια ονειρεμένα και πολύχρωμα: υφαίνοντας ιστορίες και μοτίβα στον αργαλειό'

Το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ διοργάνωσε και υλοποίησε κατά τον μήνα Οκτώβριο το πολιτιστικό - εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχέδια ονειρεμένα και πολύχρωμα: υφαίνοντας ιστορίες και μοτίβα στον αργαλειό» στο παραδοσιακό σπίτι του, στην οδό Παύλου Μελά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε ειδικά για τους μαθητές του Γυμνασίου από τους μουσειολόγους -μουσειοπαιδαγωγούς Αδαμίδη Γιώργο και Αμοιρίδου Βάλια. Τελούσαι υπό την Αγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού .

Οι μαθητές παρακολούθησαν αφήγηση λαϊκού παραμυθιού, ήρθαν σε επαφή με αρχειακό φωτογραφικό υλικό και γνώρισαν τα ενδύματα και τα εξαρτήματα της παραδοσιακής φορεσιάς της Νάουσας.

Συμμετείχαν με τη χρήση τεχνολογίας σε ένα ψηφιακό παιχνίδι ερωτήσεων και συναγωνισμού και τέλος πήραν μέρος σε δύο πρωτότυπα εργαστήρια, χειροτεχνίας σε αργαλειό και κατασκευής τρισδιάστατης μορφής Ναουσαίας από χαρτί (cube art) με την επίσημη, παραδοσιακή φορεσιά.

Πλήθος μαθητών και από τα τρία Γυμνάσια της πόλης μας παρακολούθησαν τα προγράμματα τα οποία είχαν ως στόχο την επαφή των μαθητών με πτυχές της προβιομηχανικής κοινωνίας, όπως η παραδοσιακή φορεσιά και το λαϊκό παραμύθι.