ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 18:02
ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Για έναν Νέο Κώδικα Μετανάστευσης που αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ να ακολουθήσει μία μεταναστευτική πολιτική που ανταποκρίνεται με σειρά απαραίτητων καινοτομιών στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Εισηγητής της ΝΔ, Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε ότι σε καιρούς που κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό και να το μετατρέψουν σε πεδίο παραγωγής μύθων και «fake news», η Κυβέρνηση αναμορφώνει και επικαιροποιεί το ισχύον παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τις διαδικασίες νόμιμης εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

Αναλύοντας τις σχετικές καινοτομίες του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής Ημαθίας στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν στην απλούστευση, στη διαφάνεια, στην αποτελεσματικότητα και στην ταχύτητα των σχετικών διαδικασιών υποβολής αιτήσεων και διεκπεραίωσής τους, ειδικά στον τομέα της εποχιακής εργασίας, στην κατάργηση τύπων αδειών διαμονής που λειτουργούν ως «παραθυράκια» για αθρόα εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών.

Βήματα που, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, θα παρέχουν οικονομικά οφέλη στους εργοδότες, καθώς

·       θα μειώνουν το διοικητικό βάρος που επωμίζονται από τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες μετακλήσεων εργαζομένων,

·       θα μειώσουν το διοικητικό φόρτο τόσο στα γραφεία αυτά όσο και στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία

·       αλλά και θα διευκολύνουν τους πολίτες τρίτων χωρών σε σχέση με την απόκτηση τίτλων διαμονής και την πρόσβαση σε συναφή δικαιώματα που απορρέουν από αυτούς.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσαβδαρίδης στην αναμόρφωση της διαδικασίας μετακλήσεων, που περιγράφεται στον νέο Κώδικα Μετανάστευσης, μία διαδικασία, η οποία όπως ανέφερε, επί του παρόντος αποτελεί περιπέτεια για τους εργοδότες της χώρας μας που ζητάνε εναγωνίως ανειδίκευτο, είτε μεσαίας ειδίκευσης εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες προκειμένου να καλύψουν ανάγκες απασχόλησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι η θέσπιση στον νέο κώδικα μίας καινοτόμας εποχικής άδειας για διαμονή έως 9 μήνες το έτος έως 5 έτη, αποτελεί μία αποτελεσματική λύση, ιδιαίτερα για αγροτικές περιοχές της χώρας μας, που περιμένουν κάθε φορά με μεγάλη ανυπομονησία το εργατικό προσωπικό από μετακλητούς εργάτες γης, ως πολύτιμους βοηθούς στην καλλιεργητική περίοδο.

Εξήγησε δε ότι η αποτελεσματικότητα της νέας ρύθμισης για τις μετακλήσεις έγκειται σε μία σειρά από λόγους, που σχετίζονται:

·       Με τον καθορισμό των αναγκών της χώρας σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, σε επίπεδο επικράτειας,

·       Με τον καθορισμό των αριθμό θέσεων εργασίας και όχι ειδικοτήτων των εργαζομένων σε επίπεδο  περιφερειακής ενότητας και

·       Με την κάλυψη των αναγκών σε εποχιακή  εργασία, τόσο για όλη την επικράτεια όσο και ανά τομέα οικονομίας.

Όλα δε τα ανωτέρω, όπως ανέφερε ο κ. Τσαβδαρίδης ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν να ρυθμίζονται με ΚΥΑ, κάτι που συνεπαγόταν την εμπλοκή μίας πλειάδας Υπουργείων και την χρονοβόρα διαδικασία διεκπεραίωσης, πλέον θα ρυθμίζονται απλά και γρήγορα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου κάθε έτος, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανταπόκριση των αναγκών.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ υπενθύμισε ότι η χώρα μας είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης, που διεξάγεται με κανόνες και ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει όσους μετανάστες το δικαιούνται, να παραμείνουν στη χώρα μας ζώντας και απασχολούμενοι μέσα σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει επιτέλους ξεκάθαρα για το ποια μεταναστευτική πολιτική θέλει, τονίζοντας ότι η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ των ανοιχτών συνόρων, του πάνω από 1 εκ. αφίξεις στη χώρα και χιλιάδες νεκρούς στο Αιγαίο και της ντροπής της Ειδομένης και της Μόριας, έχει στην πράξη καταδικαστεί στη συνείδηση όλων.