Ξεκίνησαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις 'Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2018' - Β'ιντεο

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 11:15
Ξεκίνησαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις 'Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2018' - Β'ιντεο

Χθες Παρασκευή ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις 'Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2018' με ξινόμαυρο και ζεστή σούπα δίπλα στο ποτάμι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή. 

Το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ 8/12: - «Κεντρική γευστική δοκιμή» 10.30-20.30, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων. - 11:00-12:00 «Νάουσα 6 x 6». Έξι παραδοσιακά είδη Ναουσαίικης πίτας, έξι ετικέτες Ξινόμαυρου Νάουσας σε ένα απολαυστικό γαστρονομικό κάλεσμα με τους Δημήτρη Μάντσο, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, και Χριστόφορο Γεωργιάδη από το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ. Κόστος συμμετοχής 15€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*. - 13:00-14:00 «Ξινόμαυρο 2018 σε επίσημη πρώτη» Δοκιμή της νέας σοδειάς της Νάουσας με τον Γιώργο Διαμαντάκο από το Κτήμα Διαμαντάκου. Κόστος συμμετοχής 7€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)* - 14:00-15:00 Οι χορηγοί παρουσιάζουν: Kαινοτόμα προϊόντα – έρευνα – αξιόπιστη παροχή – νέες ιδέες – συσκευασία, για την αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση του Ξινόμαυρου - 14:00-14:15 Μικροοξυγόνωση μετά τον πωματισμό, πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία φελλού DIAM, με τη Τίνα Κοκαλίδου, ΑΦΟΙ ΚΟΚΚΑΛΙΔΗ – CORK HELLAS - 14:15-14:30 Παρουσίαση των προϊόντων METALUX με τον Δρ. Μηχ. Μηχ/κος Γ.Ν. Γιοφτσίδης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας METALUX A.E. - 14:30-14:45 Τα μυστικά του πωματισμού, με τον Σπύρο Ζορμπά, Υπεύθυνο Τεχνικού Τμήματος εταιρείας Α. Γ. ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ ΑΒΕΕ Είσοδος ελεύθερη. - 16:00-17:00«Τοπική κουζίνα & Ξινόμαυρο Νάουσας» Αρμονικοί συνδυασμοί πέντε πιάτων και πέντε ετικετών Ξινόμαυρου με μαέστρους τον Βασίλη Λαφάρα, ιδιοκτήτη εστιατορίου «4 ΕΠΟΧΕΣ» και Κωστή Δαλαμάρα από το Οινοποιείο ΔΑΛΑΜΑΡΑ. Κόστος συμμετοχής 20€ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο)*. - 17.00-20.30 Ημερίδα: «Η Νάουσα από το 1906 ως σήμερα». Παρουσίαση: Μανώλης Βαλσαμίδης, εκπαιδευτικός-ιστορικός Συντονιστής: Δρ.Χαρούλα Σπινθηροπούλου από το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ. «So far, so close» (Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά). Προβολή ντοκιμαντέρ του Βαλάντη Λιόλιου, δημοσιογράφος μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ Νάουσα – Krems An Der Donau: Δυο πόλεις, Ελλάδα και Αυστρία. Ένα οδοιπορικό – σύγκριση (Κρασί, ÒκαζάνιαÓ, Heurigens, βιομηχανική κληρονομιά) Συντονιστής: Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ Είσοδος ελεύθερη. «Βραβείο Κοινού». Οι ψήφοι του κοινού από την τυφλή γευσιγνωσία της μέρας καταμετρώνται και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πιο δημοφιλή ετικέτα και δύο τυχερούς που κερδίζουν υπογεγραμμένες από τους παραγωγούς φιάλες κρασιού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/12 - 11.00-18.00 «Κεντρική γευστική δοκιμή» - «Αφιέρωμα Οινοτουρισμός στη Νάουσα – Πρωταγωνιστής του θεματικού τουρισμού», με τις εξής ενότητες: «Οινοτουρισμός στον κόσμο, στην Ελλάδα κα στη Νάουσα», «Η Νάουσα του αύριο», «Νάουσα, ιστορία, γεύση, πολιτισμός» - Περιήγηση στα οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα - Πεζοπορία για μικρούς και μεγάλους στους αμπελώνες με την trigiro - «Βόλτα στην Παράδοση της Νάουσας». Περίπατος δίπλα από το ποτάμι, και ξενάγηση στο διατηρητέο κτίριο Υδρόμυλο «Μάκη” του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες». - 18:00 .«Βραβείο Κοινού» από την τυφλή γευσιγνωσία της μέρας.