Kαρασαρλίδου: 'ΟΧΙ στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία'

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 20:12
Kαρασαρλίδου: 'ΟΧΙ στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία'
Την ώρα που το σύνολο της κοινωνίας επιβραβεύει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας για την υπερπροσπάθεια στη μάχη κατά της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την επιστροφή του καθεστώτος της εργολαβίας στα δημόσια νοσοκομεία και την εκδίωξη των συμβασιούχων καθαριότητας στην ανεργία.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει σε ασφυκτικές δημοσιονομικά συνθήκες να αναστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προχωρήσει σε μικρά αλλά σημαντικά βήματα για την στήριξη των εργαζομένων σε αυτό.
Στον τομέα της καθαριότητας, κατάργησε τον επαίσχυντο θεσμό της εργολαβίας και προχώρησε σε απευθείας συμβάσεις με εργαζόμενους, επ' ωφελεία τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας (εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ) όσο και των ίδιων των εργαζομένων, που εργάζονται πια με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς.
Κι ενώ έχουν πάρει παράταση οι συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι τις 31.12.2021, προκαλεί ερωτηματικά η εμμονή της κυβέρνησης στην επιστροφή σε ένα αμαρτωλό παρελθόν, ακολουθώντας πιστά τις στρατηγικές επιλογές της για παραχώρηση τμημάτων του δημόσιου τομέα και εν προκειμένω της καθαριότητας στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπου υπάρχει ήδη η προηγούμενη κακή εμπειρία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τη μη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους.
Η έξαρση της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε ακόμη περισσότερο, την ανάγκη για απόλυτη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Η καθαριότητα των νοσοκομείων αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη, η οποία απαιτεί μόνιμο προσωπικό, υπεύθυνο και με γνώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και όχι εργολαβικές εταιρίες που αλλάζουν τακτικά υπαλλήλους προκειμένου το κόστος να είναι χαμηλό και τα κέρδη τους μεγαλύτερα.