KΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σάββατο 16 Μαΐου 2020 10:36
KΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στην πρόσφατη δήλωσή μου για την υπόθεση του Φυσικού Αέριου της Ημαθίας, μετά τη συνάντησή μου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αφού έκανα μια αναφορά σε σχέση με τη δική μας πλευρά (Π.Ε. Ημαθίας και Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας) και την αδιαπραγμάτευτη στάση μας υπέρ της άμεσης κατασκευής του έργου, κατέληξα τονίζοντας ότι “οι εξελίξεις τρέχουν και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα έχουμε να σας ανακοινώσουμε νεώτερα”.

Πράγματι, λίγο μετά, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) ανακοίνωσε ότι η διαδικασία για την κατασκευή του δικτύου Φυσικού Αερίου στην Ημαθία, ξεπερνώντας “γραφειοκρατικά εμπόδια” και “αστοχίες του παρελθόντος”, μπαίνει στην τελική ευθεία σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς και “με γρήγορους ρυθμούς ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024”. Με άλλα λόγια, το έργο προχωρά κανονικά και όπως τόνισε εξ αρχής ο Απόστολος Τζιτζικώστας, υπάρχουν όλα τα κονδύλια που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, για την κατασκευή του.

Αντιλαμβάνομαι ότι η θετική εξέλιξη ίσως στεναχωρήσει ορισμένους που έσπευσαν να επενδύσουν πολιτικά στο ενδεχόμενο “απένταξης” του έργου. Δεν θα το σχολιάσω περισσότερο διότι ανήκω στην πλευρά αυτών που κοιτούν πάντα μπροστά. Θα σχολιάσω όμως το γεγονός ότι έπεσαν έξω όσοι αναφέρθηκαν σε δήθεν ευθύνες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για κατασκευαστικές διαδικασίες ή δήλωναν “μετά βεβαιότητας” (τρομάρα τους) ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ στους προϋπολογισμούς της.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ποτέ δε είχε και δεν έχει σχέση με τις διαδικασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου κι αυτό αποδείχθηκε. Αυτά είναι θέματα της ΔΕΔΑ. Η Περιφέρεια εξασφάλισε τα χρήματα για την κατασκευή του δικτύου, μέσω του ΕΣΠΑ, το ενέταξε στις χρηματοδοτήσεις της, ως έργο πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή μας, όλες οι πιστώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και είναι στη διάθεση του έργου. Με αυτή τη έννοια, οι πιστώσεις αυτές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, που ένα ακόμη μεγάλο, σημαντικό και αναπτυξιακό έργο για την Ημαθία τελικά θα αποδοθεί στους πολίτες της, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, με συνέπεια από την πλευρά μας, από την πλευρά της Περιφέρειας και του Απόστολου Τζιτζικώστα, έντιμα και ξεκάθαρα όπως πάντα.