Ask4Wind

“Kαι σ’ ανώτερα”

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 12:21
“Kαι σ’ ανώτερα”

Της κ. Ευθυμούλας Μπαμπάτση - Τζερεφού

 

Την Κρήτη την ήξερα από τους γεωγραφικούς χάρτες. Ένα μεγάλο νησί στο νοτιότερο μέρος της Ελλάδας. Βόρεια της Αφρικής, πάντα χαραγμένο το σχήμα της στο μυαλό μου σαν ένα μαυρομάνικο μαχαίρι.

Με γοήτευε ο Μινωικός πολιτισμός της καθώς έμπαινα μέσα στο Λαβύρινθο και έφτιαχνα και δικές μου ιστορίες, ξετυλίγοντας εγώ η ίδια το μίτο της Αριάδνης. “Πράματα και θάματα” μέσα στη φαντασία μου δημιουργούσα. Στην πραγματικότητα όταν το 2008 απέκτησα το σπίτι μου στο Κεφαλοβρύσι Βιάννου, τα πρώτα κείμενα του “Κορασό” χαράχτηκαν εκεί. Η ρίζα στη Νάουσα και ο ανθός στην Κρήτη. Στην Αθήνα ο κορμός, το ντερέκι που λέμε! Ο κύκλος μιας ολόκληρης ζωής. Το βιβλίο μου πρώτα το παρουσίασα στη Νάουσα, στην πατρίδα μου, στο “Ιδρυμα Χριστόφορος και Μαίρη Δημούλα” μέσα στα Μπαμπατσαίικα. Δεύτερος σταθμός, η Αθήνα, στο παλαιό δημαρχείο Αμαρουσίου και τώρα στην αίθουσα “Μανόλης Καρέλης” (πρώην Ανδρογέω) του Δήμου Ηρακλείου. Οταν κάτι γίνεται με ανιδιοτέλεια όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές. Συναινούν τα πάντα γύρω μας. Στο Ηράκλειο κατορθώσαμε να κάνουμε μια γιορτή με μουσική τραγούδι, χορό και λόγο. Την εκδήλωση την ονομάσαμε “Από τη Νάουσα της Μακεδονίας, στη Λεβεντογέννα Κρήτη”. Νομίζω ότι τα καταφέραμε καλά. Είχαμε κοντά μας τον Κώστα Κατεχάκη, τοπογράφο- μηχανικό, ανιψιό του Καπετάν Ρούβα του γνωστού οπλαρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα, που με το μεστό του λόγο κράτησε το ενδιαφέρον των παρεβρισκομένων που πραγματικά ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε προσέλευση!!!

Η Μαρία Τορορή δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος και άξια γυναίκα, πάντα βρίσκεται δίπλα μου, όπως και εγώ πάντα μαζί της είμαι, μίλησε με λόγια αγάπης για τη Νάουσα και εντυπωσίασε με την παρουσίασή της. Αχ αυτός ο Χρήστος ο Τσίτσης, ο δάσκαλος, ο τραγουδιστής που με το τραγούδι της “Χοντροσούγκλας και τη Σωτηρώ, έκανε τον κόσμο να βουρκώσει όπως και η πανώρια Ελισάβετ Μπάιτση ντυμένη στα μεταξωτά, στα χρυσοκέντητα κισμιριά της τραχηλιάς και τα φλουριά την ώρα της “Μακρυνίτσας”, μέσα στη σιωπή ήταν θαρρείς αρχαία τραγωδός. Ο καθένας στη ζωή παίρνει τη θέση που του αξίζει. Η Ελένη Πασάϊ, μουσικός με τη διακριτική παρουσία της κουμαντάριζε σωστά τα πλήκτρα ενός πιάνου που δέσποζε πάνω στη σκηνή. Υπέροχη!!! Ολα αυτά θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν αν δεν είχαμε δίπλα μας ανθρώπους γενναιόδωρους να μας στηρίξουν οικονομικά.

Πάντα έχουμε κοντά μας την κυρία Δήμητρα Μυλωνά Χαρισιάδη όπως και τον κύριο Σπύρο Κεφαλά και τη Ναουσαία πλέον γυναίκα του κυρία Ελπίδα Κορτέση Κεφαλά. Τους ευχαριστούμε δημόσια, κάτι που δεν ήθελαν οι ίδιοι να το αναφέρουμε αλλά εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να το κάνουμε. Ευχαριστούμε το Δήμο Ηρακλείου για το καλοδέξιμο! Ευχαριστούμε την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη για την παραχώρηση δωρεάν της αίθουσας. Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο δημοσίων έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη για την όλη συμπαράσταση του εγχειρήματός μας. Ευχαριστούμε το Σύλλογο Μακεδόνων Κρήτης για την όλη διοργάνωση και τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος. Ευχαριστούμε τον Κεφαλοβρυσανό ιερέα παπά Κωστή για τα καλά του λόγια όπως και τον πρόεδρο των Λογοτεχνών Ηρακλείου κ. Καρτσάκη που αισθάνθηκαν την ανάγκη να μιλήσουν για την εκδήλωση έτσι αυθόρμητα. Ευχαριστούμε το φίλο μου Μανώλη Αναστασάκη, πρώην δήμαρχο Βιάννου για το τραπέζι που παρέθεσε στην ομάδα μας το βράδυ της Παρασκευής σαν καλωσόρισμα των Ναουσαίων στην Κρήτη.

Η εκδήλωση έκλεισε με το “Μακεδονία Ξακουστή”, στη συνέχεια “Κρήτη μου όμορφο νησί” και με το εξαιρετικό δημιούργημα “Αγγελμα Ελευθερίας” σε στίχους Χρήστου Τσίτση και μουσική Δημήτρη Παρόλα. Υ.Γ. Ευχαριστώ την Ελένη Νέστορα τη Ναουσαία που ζει στο Ηράκλειο που βοήθησε την εκδήλωση και που έγραψε αυτό το συγκινητικό κείμενο στη “Φωνή Ναούσης” (1-12-2018)

 

Eύχομαι σε όλον τον κόσμο, "Καλές Γιορτές, υγεία, αγάπη και ευτυχία"!!

Share |