ΗΠΑ:Το ζιζανιοκτόνο Roundup της Bayer κρίθηκε ένοχο για την εμφάνιση καρκίνου σε άνθρωπο

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 10:11
ΗΠΑ:Το ζιζανιοκτόνο Roundup της Bayer κρίθηκε ένοχο για την εμφάνιση καρκίνου σε άνθρωπο

Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας Bayer AG με βάση τη γλυφοσάτη υπήρξε «βασικός παράγοντας» στην εμφάνιση καρκίνου σε έναν άνδρα από την Καλιφόρνια. Πρόκειται για τη την δεύτερη ανάλογη απόφαση που εκδίδεται από αμερικανικό δικαστήριο μέσα σε οκτώ μήνες. Στην πρώτην το δικαστήριο είχε επιδικάσει στους ενάγοντες 289εκατ. δολάρια. 

Σημειώνεται πως το ζιζανιοκτόνο παραγόταν από τη Monsanto την οποία εξαγόρασε η Bayer. 

Οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, μετά από συσκέψεις πέντε ημερών, έκριναν ομόφωνα ότι το Roundup, ένα από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλον τον κόσμο, ευθύνεται για το λέμφωνα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο Έντουιν Χάρντεμαν.

Οι ένορκοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο ευθύνεται η εταιρεία και να επιδικάσουν την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο Χάρντεμαν. Οι δικηγόροι του θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τυχόν αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους και οι οποίες δείχνουν αν η Bayer επιχείρησε να επηρεάσει επιστήμονες, τις ρυθμιστικές αρχές ή το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της.

Η Bayer αρνείται πως η γλυφοσάτη ή/και το Roundup προκαλούν καρκίνο και σε σχετική ανακοίνωση της εκφράζει τη απογοήτευσή της για την απόφαση των ενόρκων. «Είμαστε σίγουροι ότι οι αποδείξεις στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι οι χειρισμοί της Monsanto ήταν οι κατάλληλοι και ότι η εταιρεία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπαίτια για τον καρκίνο του κ. Χάρντεμαν».

H γλυφοσάτη είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία για την εξολόθρευση  ζιζανίων παγκοσμίως. Η Roundup της Monsanto ήταν ο πρώτος «φονιάς» ζιζανίων με βάση τη γλυφοσάτη, αλλά πλέον δεν προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και υπάρχουν πολλές άλλες εκδοχές στην αγορά. Η Bayer δεν παρέχει στοιχεία πωλήσεων για το προϊόν.

Η υπόθεση αυτή είναι μόλις η δεύτερη από τις περίπου 11.200 αγωγές που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ για το Roundup. Σε έναν άλλο άνδρα από την Καλιφόρνια επιδικάστηκε ποσό 289 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο, αφού πολιτειακό δικαστήριο έκρινε ότι το Roundup του προκάλεσε καρκίνο. Το ποσό μειώθηκε κατόπιν στα 78 εκατομμύρια και σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο εφετείο. 

Share |