Ημερίδα για τη διακοπή καπνίσματος πραγματοποίησαν οι Υγειονομικοί Σύλλογοι Ημαθίας

Τρίτη 21 Μαΐου 2019 10:23
Ημερίδα για τη διακοπή καπνίσματος πραγματοποίησαν οι Υγειονομικοί Σύλλογοι Ημαθίας

Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Διακοπή Καπνίσματος: Φαρμακοθεραπεία και Προσέγγιση Καπνιστή» διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, με τη στήριξη του Ιατρικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, την Δευτέρα 20 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος που εορτάζεται στις 31 Μαΐου, με σκοπό την υπενθύμιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος και τους κατάλληλους τρόπους για τη διακοπή του.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σοφία Κατή, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αλίκη Καλοΐδου και η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Βασιλική Καραδήμου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σταφυλίδης Bsc, MSc, Ph.D © Εργαστήριο Π.Φ.Υ., Γενική Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Α.Π.Θ.

Ξεκινώντας το κοινό παρακολούθησε ένα βίντεο, μια αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου που έχασε τον πατέρα του από καρκίνο του πνεύμονα, κι όντας ο ίδιος καπντιστής, το έκοψε και κάνοντας ελεύθερη κατάδυση, κρατάει την αναπνοή του για περίπου 6 λεπτά.

Στη συνέχεια ο κος Σταφυλίδης τονίζοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος μας αφορά όλους, αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτό. Μίλησε για τους εναλλακτικούς τρόπους καπνίσματος (ηλεκτρονικό τσιγάρο, iqos), για τις επιπτώσεις στην υγεία και τα επιδημιολογικά στοιχεία, για τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος και το τι συμβαίνει στον καπνιστή από τη στιγμή που το σταματάει.

Συζητώντας με το κοινό έγινε προσπάθεια για την κατανόηση του καπνιστή. Για ποιους λόγους κάποιος ξεκινάει να καπνίσει, εάν είναι συνήθεια ή ασθένεια και τι θα μπορούσε να κινητοποιήσει τον καπνιστή για να το κόψει.

Έπειτα ο κος Σταφυλίδης κατέρριψε τους μύθους «το κάπνισμα μειώνει το άγχος», «η διακοπή καπνίσματος αυξάνει το βάρος» και «ο φόβος αποτυχίας».

Επεσήμανε ότι με συμβουλευτική  θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή ο καπνιστής μπορεί να κόψει το κάπνισμα.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην μέθοδο προσέγγισης των 5As - Ask, Advice, Assess, Assist, Arrange, στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς με καρδιαγγειακά – αναπνευστικά - χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες) και πότε ο φαρμακοποιός μπορεί να επέμβει.

Τέλος αναφέρθηκε στα φάρμακα που ενδείκνυνται για τη διακοπή καπνίσματος και στους τρόπους  που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καπνιστής την έντονη επιθυμία για τσιγάρο.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.