Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: H συνέχιση της διασποράς του κοροναϊού οφείλεται στην αλληλοτροφοδότηση ιικού φορτίου μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογένειας στο σπίτι.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 11:29
Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας:  H συνέχιση της διασποράς του  κοροναϊού οφείλεται στην αλληλοτροφοδότηση ιικού φορτίου μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογένειας στο σπίτι.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των θανάτων από το νέο κοροναϊό Sars CoV-2 δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση μία χώρα που έκλεισε 4 εβδομάδες lockdown. Ειδικά στο νομό Ημαθίας η κατάσταση είναι απελπιστικά δύσκολη, καθώς τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας και δυστυχώς των θανάτων.

 Τα δύο νοσοκομεία της Ημαθίας ασφυκτιούν και βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, όχι μόνο λόγω της αθρόας προσέλευσης και νοσηλείας συμπολιτών μας με λοίμωξη COVID-19 αλλά και της ασθένειας των ίδιων των γιατρών και νοσηλευτών. Οι ιδιώτες γιατροί επίσης προσπαθούν να αποτελέσουν ανάχωμα για μείωση των ασθενών που απευθύνονται στα νοσοκομεία, με διαχείριση και νοσηλεία ασθενών κατ’ οίκον. Αν συνεχίσουμε έτσι θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευθούν.

 Φαίνεται ότι η συνέχιση της διασποράς του νέου κοροναϊού οφείλεται στην αλληλοτροφοδότηση ιικού φορτίου μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογένειας στο σπίτι. Καθημερινά ενημερωνόμαστε από τον τύπο για περιστατικά συναθροίσεων πολιτών σε ιδιωτικούς χώρους ή κατοικίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας καλεί τους πολίτες του νομού να επιδείξουν αυξημένη εγρήγορση και αυτοσυγκράτηση. Είναι απαραίτητη η συνεχής χρήση μάσκας στους εργασιακούς χώρους, η απολύμανση των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων και η καθαριότητα-αερισμός των εσωτερικών χώρων.

 Επιβάλλεται να σταματήσουν οι επισκέψεις πολιτών σε συγγενείς και φίλους. Κυκλοφορούμε μόνο αν παραστεί απόλυτη ανάγκη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι των χωριών, αφού εκεί το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις, δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν τους αφορά». Η εφαρμογή όλων αυτών δεν πρέπει να γίνεται επειδή μας επιβλήθηκαν ή για το φόβο προστίμου, αλλά επειδή επιλέγουμε να προστατευθούμε και να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού στην κοινωνία.

Είναι κατανοητή η κόπωση των πολιτών από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που χρειάζεται η Επιστήμη και Ανθρωπότητα είναι χρόνος. Η τήρηση των περιοριστικών μέτρων είναι μονόδρομος μέχρι την έλευση των εμβολίων και των στοχευμένων θεραπειών έναντι του ιού με μονοκλωνικά αντισώματα. Αλλά και στη συνέχεια θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες μέχρι να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας.

Καλούμε επίσης την Πολιτεία να περιφρουρήσει την πιστή εφαρμογή των μέτρων αποτροπής μετάδοσης του νέου κοροναϊού, με συχνότερους και περισσότερους ελέγχους. Επίσης η Πολιτεία επιβάλλεται να ενισχύσει άμεσα το  Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με διαδικασίες εξπρές, να προσθέσει στη διάθεση των πολιτών περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Σε επίπεδο ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού, η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποζημιώνει τα τεστ ανίχνευσης του ιού μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις. Με περισσότερα τεστ  θα απομονωθούν μαζικά τα κρούσματα , όταν είναι ακόμη ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, προτού να  μεταδώσουν  τον ιό σε υγιείς. Με αυτό τον τρόπο σπάει ο κύκλος μετάδοσης και ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπαραχθεί.

 Ο ΙΣΗ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις της πανδημίας και θα πληροφορεί τους πολίτες της Ημαθίας με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.