Η ώρα των γευμάτων μπορεί να είναι καθοριστική για την απώλεια βάρους

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 08:47
Η ώρα των γευμάτων μπορεί να είναι καθοριστική για την απώλεια βάρους

Πολλοί είναι οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι οι κιρκαδικοί ρυθμοί επηρεάζουν τον μεταβολισμό και επομένως την ταχύτητα με την οποία το σώμα μας αφομοιώνει και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Άρα, η ώρα των γευμάτων είναι άμεσα συσχετισμένη με την απώλεια βάρους.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν αποφασίζουμε να χάσουμε βάρος είναι να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Έχουμε ήδη ακούσει για τις λεγόμενες «κενές θερμίδες», δηλαδή τις θερμίδες που συνοδεύουν κάποια προϊόντα όπως το αλκοόλ, τα οποία στερούνται θρεπτικών συστατικών και δεν παρέχουν κάτι στο σώμα μας. Η εξέλιξη στη μελέτη της διατροφής επέτρεψε στους ερευνητές να αποδείξουν ότι όταν τρώμε τα γεύματα μας νωρίς μπορούμε να χάσουμε βάρος, ενώ το φαγητό αργά το βράδυ δεν είναι ευεργετικό καθόλου. Το καλύτερο παράδειγμα είναι τα σνακ, τα γλυκά ή το παγωτό που, σε πολλές περιπτώσεις, μας συνοδεύουν όταν βλέπουμε τηλεόραση τη νύχτα ή όταν βαριόμαστε.

Φάτε το πρωί

Η επιστήμη έχει δείξει ότι το σώμα ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στις θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με τις θερμίδες που απορροφώνται το βράδυ. Ο λόγος έχει να κάνει με τους κιρκαδικούς ρυθμούς, τους κύκλους που ακολουθεί το σώμα κάθε 24 ώρες και οι οποίοι επηρεάζονται από το φως της ημέρας. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι επειδή οι υδατάνθρακες και τα λίπη μεταβολίζονται για μεγάλο αριθμό ωρών, εάν τα καταναλώνουμε τη νύχτα, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουμε βάρος. Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν συνολικά 420 άτομα, τα οποία ακολούθησαν μια δίαιτα 1400 θερμίδων την ημέρα για 20 εβδομάδες. Τα ευρήματα ήταν ξεκάθαρα: όσοι έτρωγαν νωρίς έχασαν σχεδόν 11 κιλά, ενώ οι υπόλοιπο έχασαν σχεδόν οκτώ.

 

Κατανομή των θερμίδων

Η συμβουλή των διατροφολόγων είναι ότι, αν στοχεύουμε σε απώλεια βάρους, θα πρέπει η πλειονότητα των θερμίδων να λαμβάνεται κατά το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα. Επομένως, είναι σημαντικό να μην παραλείψετε ένα πλήρες και γενναιόδωρο πρωινό. Πολλοί άνθρωποι συνδέουν λανθασμένα την παράλειψη του πρωινού με την απώλεια βάρους, αλλά αυτό στην πραγματικότητα οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα: να καταναλώσουμε αυτές τις θερμίδες αργότερα και να κάψουμε λιγότερες.

 

Τρώτε από πλήξη; Ιδού μερικές ιδέες για να ξεχαστείτε!

  1. Ταινίες και σειρές: Ανακαλύψτε καινούριες ή επιδοθείτε σε έναν μαραθώνιο στο Netflix.
  2. 2. Περάστε πολύ χρόνο στο μπάνιο: γεμίστε τη μπανιέρα και χαλαρώστε
  3. Πάρτε έναν υπνάκο.
  4. Γίνετε ροκ σταρ: Βάλτε τη μουσική τόσο δυνατά όσο θέλετε, τραγουδήστε όλα τα αγαπημένα σας κομμάτια και χορέψτε μέχρι να κουραστείτε.
  5. Νέοι συνδυασμοί και ξεκαθάρισμα: ανοίξτε τη ντουλάπα σας, δοκιμάστε νέους συνδυασμούς και χαρίστε επιτέλους όλα αυτά τα ρούχα που δεν φοράτε.
  6. Άσκηση: δεν χρειάζεστε βάρη ή εξοπλισμό. Κυκλοφορούν αμέτρητα δωρεάν βίντεο για να κάνετε γυμναστική στο σπίτι.
  7. Στοίχημα: Αγαπάτε τα αθλήματα; Μπείτε στο NoviBet και κερδίστε χρήματα χάρη στις γνώσεις και το κοφτερό σας μυαλό.
  8. Παιχνίδια: Είστε gamer; Εάν ναι, ξέρετε τι να κάνετε και αν όχι, δεν ξέρετε τι χάνετε!

9: Βιβλία και περιοδικά: βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει και χαθείτε μέσα στις σελίδες του.

Δεν υπάρχουν ένοχες απολαύσεις όταν είσαι μόνος!