Η «Νίκη της Σαμοθράκης» επιστρέφει στη γενέτειρα

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 08:58
Η «Νίκη της Σαμοθράκης» επιστρέφει στη γενέτειρα

Η εμβληματική για την περιοχή του Έβρου αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα «Νίκη της Σαμοθράκης» επιστρέφει στη γενέτειρά της, μετά την ολοκλήρωση των εντατικών εργασιών φινιρίσματος που δέχτηκε από γλύπτες της Τήνου, επί του ψηφιοποιημένου τρισδιάστατου αρχείου που παραχώρησε το Μουσείο του Λούβρου για το ακριβές αντίγραφο.

Όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία και ανέλαβε την πρωτοβουλία υπογραφής συμφωνίας με το Μουσείο που φιλοξενεί τη «Νίκη» , το ακριβές αντίγραφο φιλοτεχνήθηκε από μάρμαρο Θάσου στο εργοστάσιο της εταιρείας Κυριακίδης στη Δράμα.

Ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος περίπου 6,5 τόνους. Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή «Νίκη».

Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος.

Το επόμενο διάστημα η «Νίκη» θα μεταφερθεί από την Περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος του αείμνηστου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Παυλίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημητρίου Πέτροβιτς, οι οποίοι ανέλαβαν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου με την ευγενική δωρεά του επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη να γίνει πραγματικότητα.

Share |

Σχόλια χρηστών

Δεν υπάρχουν σχόλια. Συνδεθείτε για να σχολιάσετε το άρθρο.