Η “Λεβεντιά” με λεβεντιά

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 09:28
Η “Λεβεντιά”  με λεβεντιά

Της κ. Ευθυμούλας Μπαμπάτση - Τζερεφού

Με πάρα πολύ χαρά διάβασα στη «Φωνή της Ναούσης» για τον Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ μασκοφόρων δρώμενων της Ελβετίας το τριήμερο 15- 17 Φεβρουαρίου δηλ. την ημέρα του Τριωδίου και ξεχώρισε ιδιαίτερα προβάλλοντας σε όλη την Ευρώπη το έθιμό μας, την πόλη μας, τη Μακεδονία μας, την Ελλάδα μας.

Θερμά συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια θέλω να δώσω και δημόσια στο Σύλλογο «Λεβεντιά» που επάξια εκπροσώπησε την πόλη μας προβάλλοντας το έθιμό μας στο Σοχό του Δήμου Λαγκαδά. Ο Σοχός είναι μια ορεινή κωμόπολη στο νομό Θεσσαλονίκης που κρατάει γερά τις παραδόσεις του και κάθε χρόνο την αποκριά αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο των κουδουνοφόρων.

Τα χαρακτηριστικά του εθίμου τους φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της Ανοιξης που είχαν σχέση με τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Σύμβολο αυτής της διαδικασίας της φυσικής βλάστησης ήταν ο Θεός Διόνυσος. Εκείνο που ξεχωρίζει το έθιμο του Σοχού από άλλες τραγόμορφες μεταμφιέσεις είναι και το ερωτικό στοιχείο που επικρατεί.

Τα παλιά χρόνια, οι νέοι ντύνονταν έτσι και πλησίαζαν την κοπέλα που αγαπούσαν για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της. Ξεχύνονταν στους δρόμους οι κουδουνοφόροι και με τους ήχους των πολύ μεγάλων κουδουνιών που κρέμονται από τη μέση τους ξεκουφαίνουν μικρούς και μεγάλους και τους παρασύρουν στο χορό. Είναι καθαρά Διονυσιακή γιορτή.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαγκαδά κυρία Χρύσα Σάμου Μητρέγκα, επιτυχημένη δημοσιογράφος για πολλά χρόνια στην ΕΡΤ 3, γνωστή κυρίως από την εκπομπή «Διασπορά» αφιερωμένη στον απόδημο Ελληνισμό αγαπάει την παράδοση. Εκτιμάει αφάνταστα το δικό μας έθιμο και κάθε φορά, όταν μπορεί κάνει τα πάντα για να το προβάλλει όπως ακριβώς του αξίζει. Την Κυριακή του Τριωδίου ο κόσμος στο Σοχό εκστασιασμένος παρακολούθησε τους «Γιαννίτσαρους και τις Μπούλες» την ώρα της πατινάδας, αλλά πολύ συγκινημένος, όταν ο πρώτος χορευτής χόρευε την «Παπαδιά».

Οι πάλλες έσχιζαν τον αέρα, τα τσαρούχια λιχνιούνταν και οι φουστανέλες χόρευαν, ο δε «πρόσωπος» έκρυβε όλα τα μυστικά μας. Το «Ταράμπουλο» ανέμιζε με το χορό και έβλεπες μπροστά σου λιοντάρια να καμαρώνουν. Αθάνατη Νάουσα.

Εμείς οι πολίτες της με σεβασμό στο έθιμό μας έχουμε υποχρέωση να γίνουμε πρεσβευτές του τόπου μας. Mέσα από τα ήθη τα έθιμά μας να προβάλλουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.