Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας και στην έκθεση '1922-2022: Κύματα προσφυγιάς - Κράματα μνήμης'στη ΔΕΘ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 12:03
Η Εύξεινος Λέσχη  Νάουσας  και  στην έκθεση '1922-2022: Κύματα προσφυγιάς - Κράματα μνήμης'στη ΔΕΘ
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», συμμετείχε και στην έκθεση «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς - Κράματα μνήμης»  του Δήμου Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ, με δύο αυθεντικές φορεσιές από την Αργυρούπολη του Πόντου (19ος-20ος αι.), όπως επίσης με τέσσερα ακόμη εκθέματα οικιακής χρήσης από τον Πόντο
Στην επετειακή έκθεση παρουσιάστηκαν 126 αυθεντικά αντικείμενα, που προέρχονται από 21 συλλόγους και από προσωπικές συλλογές.
Η έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ στο περίπτερο 6, εκεί όπου έχει αναπτυχθεί το επετειακό αφιέρωμα «1922 – 2022: 100 χρόνια μνήμης», στο οποίο η ΔΕΘ-Helexpo και η ΚΕΔΕ συμμετέχουν με το οπτικοακουστικό αφιέρωμα «Aιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω».
Η εκδήλωση έκλεισε με ξενάγηση στις ενότητες της έκθεσης, από τις επιμελήτριες μουσειολόγους κα. Ιωάννα Αξιώτη και κα. Ειρήνη Τζεμοπούλου. Ακολούθησε η επετειακή μουσική παράσταση «Μνήμη μας» που παρουσίασαν οι αδελφοί Τσαχουρίδη.
 Την έκθεση, που οργανώθηκε για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού κα. Στεφανία Τανιμανίδου. Στην τελετή, από πλευράς της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, παρέστη η Γενική Γραμματέας Δρ. Τζωρτζίνα Αθανασίου, ανάμεσα σε εκπροσώπους φορέων και οργανισμών από την όλη Βόρειο Ελλάδα.