Η 1η Γεωργαντά-ΕΘΕΑΣ φέρνει πιο κοντά μείωση του φόρου εισοδήματος

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 11:41
Η 1η Γεωργαντά-ΕΘΕΑΣ φέρνει πιο κοντά μείωση του φόρου εισοδήματος

Σε ένα ενδιαφέρον επίπεδο συνεννόησης, κυρίως σε θέματα αρχής, κινήθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews, η πρώτη αναγνωριστική συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ), κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν ζητήματα επικαιρότητας (έκτακτες ενισχύσεις αγροτών), οργανωτικές υποθέσεις αλλά και μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της νεοσύστατης οργάνωσης.

Το κλίμα της συζήτησης διαμόρφωσε το κοινό αίσθημα συνεταιριστών και υπουργού ότι η αγροτική εκπροσώπηση εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με την ΕΘΕΑΣ να καλείται να αντικαταστήσει μια ιστορική οργάνωση όπως ήταν η ΠΑΣΕΓΕΣ, χωρίς όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να αναπτυχθούν οι παθογένειες που ώθησαν σε αυτά.

 

Απαγκίστρωση από τα κρατικά ταμεία

Από νωρίς ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι καλό θα ήταν η σχέση κράτους και ΕΘΕΑΣ να παραμείνει θεσμική και να μην διαβρωθεί μέσα από κρατικές χρηματοδοτήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το παραπάνω σχολιάστηκε με αφορμή το αίτημα της ΕΘΕΑΣ για εξασφάλιση μιας ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης με όριο τα 600.000 ή 700.000 ευρώ με τα οποία θα καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων της σε Αθήνα και Βρυξέλλες, καθώς και η απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορούσε να αναπτύξει θέσεις και να προχωρήσει σε μετρήσεις που αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες του κλάδου. Ο υπουργός απάντησε πως αντί χρηματοδότησης θα μπορούσαν να βρεθούν κάποια εργαλεία που θα διευκόλυναν το σκοπό αυτό, ωστόσο είναι κάτι που θα προκύψει στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι προς το παρόν αποκλείεται μια αγκίστρωση της ΕΘΕΑΣ στις εκάστοτε κυβερνητικές γραμμές με μοχλό πίεσης την χρηματοδότησή της, κάτι που αξιολογείται θετικά.

Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για συνεταιρισμένους αγρότες

Ενδιαφέρον έχει και η πρόσδεση του Γιώργου Γεωργαντά στην ομάδα κυβερνητικών στελεχών (υπό τον υπουργό Βεσυρόπουλο) που προωθούν φορολογικές ρυθμίσεις στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «δεν μπορεί στην Ευρώπη ο όγκος προϊόντων που διακινείται μέσα από συνεργατικά σχήματα να είναι 3 φορές πάνω απ΄ό,τι στην Ελλάδα», ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξουν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για συνεταιρισμένους αγρότες. «Οτιδήποτε περνάει μέσα από τους συνεταιρισμούς, είναι δηλωμένο» θα πει από την πλευρά του ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, σχολιάζοντας ότι πρώτη φορά δίνονται πρακτικά οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή των αγροτών στις συνεταιριστικές δομές.

Μέσα στο μήνα οι έκτακτες ενισχύσεις

Στο ζήτημα των έκτακτων ενισχύσεων για την διευκόλυνση των αγροτών εν μέσω σημαντικών ανατιμήσεων στα καλλιεργητικά έξοδα, το οποίο έθεσε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ο υπουργός Γεωργαντάς περιορίστηκε στο να αναφέρει, πως εντός του μήνα, όταν θα μάθει από τις Βρυξέλλες το ποσοστό το οποίο θα μπορέσει να μεταφέρει από τον δεύτερο πυλώνα, θα είναι σε θέση να μιλήσει ξεκάθαρα για τους τομείς που θα ενισχυθούν, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι στις προθέσεις του υπουργείου παραμένουν το αγροτικό πετρέλαιο, τα λιπάσματα και ίσως μια νέα ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους.

 

Αξιοποιήσιμες συνεταιριστικές δομές

Για την επιστροφή της συνεταιριστικής περιουσίας στον αγροτικό κόσμο τοποθετήθηκε ο β’ αντιπρόεδρος, Χρήστος Γιαννακάκης, αναφέροντας ότι ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει διαμορφώσει μια επιτροπή, έργο της οποίας είναι η καταγραφή όλων αυτών των δομών που έχουν περάσει στην διαχειρίστρια εταιρεία, ενώ στη συνέχεια θα επιχειρηθεί μια συμφωνία με διαμεσολαβητή την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να επιτραπεί στους συνεταιρισμούς να αποκτήσουν ξανά την κυριότητα των δομών αυτών, είτε μέσω της εξαγοράς τους στις χαμηλές τιμές με τις οποίες «χτυπάνε» τις εγκαταστάσεις διάφορα funds, είτε μέσω ενός δίκαιου διακανονισμού. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι θα μπορούσε το υπουργείο του να μεσολαβήσει στην προσπάθεια αυτή και στις συζητήσεις με την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, αφού πράγματι υπάρχουν δομές σε πολύ καλή κατάσταση που θα μπορούσαν άμεσα να αξιοποιηθούν μέσα στην συγκυρία των τελευταίων μηνών και οι οποίες ωστόσο παραμένουν κλειδωμένες.

Στην ίδια ενότητα της συζήτησης, συζητήθηκε το ζήτημα των διώξεων συνεταιριστών αλλά και η υπόθεση της διευκόλυνσης εισόδου εργατών γης. Για το τελευταίο, ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε ότι θα μπορούσε μέσω του Αναπτυξιακού να χτίσουν οι συνεταιρισμοί ειδικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας για τον σκοπό αυτό, με τον υπουργό να ακούει θετικά την πρόταση και να σχολιάζει ότι σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά κρατική υπόθεση η εξασφάλιση ικανού αριθμού εργατών γης».

Share |