ΓΟΥ ΣΟΥ - ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 10:02
ΓΟΥ ΣΟΥ - ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γράφει ο SI FU ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Αναγνωρισμένος Προπονητής από τη Γ.Γ. Αθλητισμού Εκπαιδευτής στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΙΑΣ

Κάθε πολεμική τέχνη, για να είναι σοβαρή, πρέπει να μπορεί να ασκείται από την παιδική ηλικία και να είναι ικανή να κερδίσει την καρδιά ενός παιδιού.
Παρακάτω παραθέτω δέκα λόγους που εξηγούν γιατί το Κουνγκ Φου αποτελεί την ιδανική άσκηση για παιδιά, τους οποίους, μέσα από την προσωπική μου πρακτική και εμπειρία, μπορώ να μοιραστώ σήμερα μαζί σας.

1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ:
Το να πάρουμε τα παιδιά από τον καναπέ ή τον υπολογιστή και να τα ενθαρρύνουμε να είναι πιο ενεργά είναι μια πραγματική πρόκληση. Η εγγραφή ενός αδρανούς κινητικά παιδιού σε μια τέτοια σωματικά απαιτητική ενασχόληση όπως το Κουνγκ Φου όχι μόνο αποτρέπει την καθιστική ζωή που έχει ίσως συνηθίσει, αλλά την αντικαθιστά με μια ευχάριστη δραστηριότητα που το εμπνέει να δραστηριοποιηθεί σωματικά.

2. ΥΓΕΙΑ:
Το κυριότερο ίσως ευεργέτημα μια κινητικής δραστηριότητας σε ένα παιδί φυσικά είναι η καλή φυσική του κατάσταση. Πολλά παιδιά λόγω της καθιστικής ζωής πάσχουν από παχυσαρκία, σκελετικά προβλήματα, υπερελαστικότητα ή, αντίθετα, ακαμψία αρθρώσεων κ.λπ. Τα παιδιά, μέσα από τις ειδικές παιδικές δεξιότητες του Κουνγκ Φου, που ονομάζεται «Ντονγκ Τζι Κουνγκ», αποκτούν όχι μόνο φυσική αντοχή και ενδυνάμωση του σώματος αλλά και επιτυγχάνουν να ενισχύουν ευαίσθητες περιοχές του σώματός τους.

3. ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ:
Ένα από τα κεντρικά δόγματα όλων των μορφών των πολεμικών τεχνών δίνει έμφαση στην αυτοπειθαρχία. Τα παιδιά του σήμερα είναι πολύ καλομαθημένα στο να έχουν ό,τι επιθυμούν άμεσα, και διδαχές αυτοσυγκράτησης και πειθαρχίας δεν είναι πάντα εύκολο να τις δεχτούν. Τα παιδιά που ασκούν πολεμικές τέχνες αντιλαμβάνονται άμεσα πόσο απαραίτητη είναι η αυτοπειθαρχία.

4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ:
Τα παιδιά με περιορισμένη κοινωνικότητα μπορούν ευκολότερα να κάνουν νέους φίλους όταν είναι σε ένα περιβάλλον, ακόμα και με διαφορετικές ηλικίες, όπου μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον. Τα παιδιά στην παιδική χαρά μπορεί να μην έχουν πάντα πολλά κοινά σημεία, αλλά τα συνασκούμενα παιδιά που αγωνίζονται σε μια κοινή προσπάθεια μέσα από το ομαδικό μάθημα «δένονται» το ένα με το άλλο και μάλιστα με ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Ιδιαίτερα δε σε ασκήσεις συνεργασίας με δύο ή και περισσότερα άτομα, όπως τα «Ντουί Λιάν», οι οποίες φέρνουν σε επαφή τα παιδιά για να οικοδομήσουν από κοινού τις δεξιότητές τους στην αυτοάμυνα με βάση την αρμονία της δράσης και της αντίδρασης, και όχι με τη μορφή στατικών και «τυφλών» χτυπημάτων επιβολής που συνηθίζονται σε άλλες πολεμικές τέχνες.

5. ΑΦΟΣΙΩΣΗ:
Η αφοσίωση και η συγκέντρωση σε μια άσκηση ή σε μια ρουτίνα με στόχο τη βελτίωση μιας ικανότητας είναι σημαντικό εφόδιο για το παιδί για όλες του τις επιδιώξεις. Το να παλεύει αναπόσπαστο και εστιασμένο σε αυτό που κάνει είναι θεμελιώδης τακτική στο Κουνγκ Φου, μιας και είναι ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

6. ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ:
Η χαρά που λαμβάνει κατά τη διάρκεια του μαθήματος μετατρέπεται σε εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του και το αποτέλεσμα είναι μια ενισχυμένη προσωπικότητα που δεν φοβάται να παλέψει και να προσπαθήσει. Ιδιαίτερα στο παραδοσιακό Γου Σου Κουνγκ Φου μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει την προσπάθειά του, θέτοντας έτσι νέους στόχους.

7. ΣΕΒΑΣΜΟΣ:
Η μάθηση οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης απαιτεί από το παιδί να δείξει τον σεβασμό του προς τον δάσκαλό του αλλά και προς τους συναθλητές, τους υποστηρικτές (γονείς) και ουσιαστικά στον εαυτό του τον ίδιο. Ο σημερινός πολιτισμός έχει χάσει τον σεβασμό στην παράδοση, στους δασκάλους και στην αρχαία σοφία. Ο ιδιαίτερος χαιρετισμός που απαιτείται στην αρχή και στο τέλος κάθε μαθήματος προς τον δάσκαλο μαθαίνει στο παιδί να εκτιμά και να παίρνει στα σοβαρά αυτό που διδάσκεται, ξεχωρίζοντάς το από το παιχνίδι. Επίσης το παιδί μαθαίνει να τιθασεύει την δύναμή του μέσω του σεβασμού και της πειθαρχίας.

8. ΕΙΡΗΝΗ:
Αν σκέφτεστε ότι η διδασκαλία πολεμικών τεχνών προωθεί τη βίαιη συμπεριφορά, μάλλον δικαιολογήστε γιατί βλέπετε πολύ τηλεόραση ή κινηματογράφο. Στην πραγματικότητα, μια σοβαρή πολεμική τέχνη διδάσκει στα παιδιά την ειρηνική - μη βίαιη επίλυση διαφορών και τονίζει τη σημασία της αποφυγής ακόμα και μιας απλής φιλονικίας. Η σοβαρότητα, η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα σε ένα βλέμμα μπορούν να κερδίσουν μια μάχη χωρίς καν αυτή να ξεκινήσει. Αυτή είναι και η ύψιστη μορφή αυτοάμυνας.

9. ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ:
Τα παιδιά, μέσα από την ομαδική εργασία συντονισμού εκτέλεσης ενός κινητικού συνόλου «Τάο Λου» (φόρμες εικονικής μάχης, ασκήσεων κ.ά.), μαθαίνουν να πειθαρχούν, να οδηγούν και να οδηγούνται με ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, για ένα κοινό αποτέλεσμα.

10. ΒΕΛΤΙΩΣΗ:
Τα οφέλη της κατάρτισης στην πολεμική τέχνη του Γου Σου Κουνγκ Φου δεν τελειώνουν μέσα στη σχολή. Η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, το αυξημένο επίπεδο φυσικής κατάστασης και οι δεξιότητες συνεργασίας θα βοηθήσουν το παιδί στην πορεία και τις περιπέτειες που του επιφυλάσσει η παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή.