Γαβουρμάς από τη Μίεζα Κοπανού αύριο Πέμπτη

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 19:50
Γαβουρμάς από τη Μίεζα Κοπανού αύριο Πέμπτη
Στον Πόντο συνήθιζαν να σφάζουν ένα μοσχάρι, ένα χοιρινό ή ένα πρόβατο και να φτιάχνουν καβουρμά και στούδια. Ο καβουρμάς φυσικά μπορεί να γίνει και με λίγο κρέας το οποίο πρέπει να έχει λίπος.
Έκοβαν το κρέας σε μικρά κομμάτια και το τσιγάριζαν με το λίπος του και άφθονο αλάτι. Στη συνέχεια έβαζαν το κρέας σε χάλκινα ή πήλινα δοχεία. Το αλάτι, μαζί με το λίπος που πάγωνε, προστάτευαν τον καβουρμά και έτσι μπορούσε να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
Τα στούδια
Τα κόκαλα που έμεναν από το κρέας τα αλάτιζαν και τα άφηναν για μερικές ημέρες στον ήλιο. Κατόπιν τα έψηναν στο φούρνο για να ξεραθούν και τα διατηρούσαν σε πήλινα δοχεία. Τα χρησιμοποιούσαν σε διάφορα λαδερά φαγητά και σούπες για περισσότερη νοστιμιά.