Φρόσω Καρασαρλίδου: Να αποκατασταθούν άμεσα τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Ημαθία-Πέλλα.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 09:41
Φρόσω Καρασαρλίδου: Να αποκατασταθούν άμεσα τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Ημαθία-Πέλλα.
Φρόσω Καρασαρλίδου: Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την οποία συνυπογράφουν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έφερα στη Βουλή το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών περιφερειακών δρομολογίων από τον ΟΣΕ.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, τη στιγμή που η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και ανοίγουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, ενώ η κυβέρνηση βεβαιώνει ότι όλα είναι υπό έλεγχο, τα δρομολόγια των περιφερειακών γραμμών του σιδηρόδρομου εξακολουθούν να είναι μειωμένα όπως συνέβαινε και κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Συγκεκριμένα, η γραμμή Θεσσαλονίκη-Ημαθία-Πέλλα-Φλώρινα που εξυπηρετούνταν από 6 συνολικά δρομολόγια τη μέρα προ πανδημίας (3 προς Θεσσαλονίκη και 3 προς Φλώρινα), τώρα με το πρόσχημα της πανδημίας εξυπηρετείται από μόλις 2 δρομολόγια, ένα προς Φλώρινα και ένα προς Θεσσαλονίκη, και μάλιστα σε ώρες που δεν εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό και τους εργαζόμενους.
Για τους κατοίκους της Ημαθίας ο σιδηρόδρομος ήταν ένα μέσο που εξυπηρετούσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων πολλοί ήταν εργαζόμενοι και φοιτητές. Ενώ τα δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Αθήνας έχουν αποκατασταθεί, δεν έχει συμβεί το ίδιο και στα περιφερειακά δρομολόγια, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, άνιση μεταχείριση των πολιτών του κράτους.
Επειδή η αιτιολογία της πανδημίας δεν μπορεί να εξηγήσει πλέον τον παραλογισμό της μείωσης των περιφερειακών δρομολογίων, ιδιαίτερα εφόσον η οικονομία έχει ανοίξει, και
Επειδή η επικινδυνότητα της διασποράς του ιού είναι αυξημένη όταν τα δρομολόγια είναι περιορισμένα,
 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν προτίθεται να αποκαταστήσει άμεσα τα περιφερειακά δρομολόγια του σιδηροδρόμου στη γραμμή Θεσσαλονίκης - Ημαθίας - Πέλλας – Φλώρινας, ώστε να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης.